با حضور حجت‌الاسلام‌والمسلمین دکتر محمدحسن زمانی:

نشست علمی «رسالت سپاه و بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی» برگزار شد

با حضور حجت‌الاسلام‌والمسلمین دکتر محمدحسن زمانی، معاون اجتماعی سیاسی حوزه‌های علمیه کشور، نشست علمی با موضوع «رسالت سپاه و بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی»، در پژوهشگاه علوم اسلامی امام صادق علیه‌السلام برگزار شد. در ابتدا حجت‌الاسلام‌والمسلمین زمانی ضمن یادآوری آشنایی خود با پژوهشگاه طی چهار دهة گذشته، از بیش از هزار اثر پژوهشی پژوهشگاه تقدیر کردند.

ایشان در ادامه نسبت به موضوع نشست بیان داشتند: این بیانیه، آینده انقلاب را رقم می‌زند و اختصاصاً روی این بیانیه باید فکر و تأمل و اندیشه خاص شود.

وی افزود: ضرورت دارد تمامی پژوهشگران پژوهشگاه روی این بیانیه و کشف ابعاد آن و نیز جدّی‌تر ساختن نقش پژوهشگاه در بیانیه گام دوم کار کنند. سه وظیفه‌ای که پژوهشگاه با توجه به رسالتش می‌تواند متکفل آن باشد، عبارت است از: تبیین رهنمودها، کشف راه‌کارهای اجرای بیانیه و بازخوردگیری اجرای راه‌کارها.

معاون اجتماعی سیاسی حوزه‌های علمیه کشور، یادآور شد: هر سه بخش بیانیه (مقدمه، توصیف حال و راهبرد آینده) نیاز به تبیین و توضیح علمی دارد. به‌عنوان مثال: «انقلاب ما موفق‌ترین انقلاب‌هاست...» که در نسبت سنجی ذیل، عوامل توفیق و یا عدم توفیق انقلاب‌ها را در چهار کتاب می‌توان تحلیل و بررسی کرد. الف) نسبت به انقلاب‌های گذشته شیعی (با مراجعه به کتاب‌های تاریخی مانند مقاتل الطالبیین و... می‌توان ضمن تحلیل آن قیام‌ها، بین انقلاب اسلامی و آن انقلاب‌ها به مقایسه نشسته و علل شکست آنان و استمرار انقلاب اسلامی را به تحلیل گذاشت). ب) نسبت به کشورهای اسلامی دیگر(57 کشور اسلامی موجود) مصر با الأزهری که بیش از ده برابر حوزه علمیه قم طلبه و دانشجو دارد که همگی حافظ کل قرآن بوده و مصر دارای سابقه اندیشه در «اسلام انقلابی» است،  چرا در انقلاب خود دچار شکست شدید شد. تحلیل عوامل ناکامی مصر در انقلاب‌ها بسیار مهم است؛ همچنین در لیبی یا بحرین و ... . ج) نسبت به کشورهای غیراسلامی (مانند انقلاب 1917 شوروی، انقلاب فرانسه و...) د) عوامل موفقیت انقلاب اسلامی. با وجود اینکه همه آن عوامل ناکامی و شکست دیگر انقلاب‌ها به سراغ انقلاب اسلامی آمد ولی انقلاب اسلامی ایران توانست بر همه آن‌ها فائق آید که باید به صورت علمی مستند شود.

حجت‌الاسلام‌والمسلمین زمانی گفت: ده وظیفه برای سپاه در قبال این بیانیه قابل شمارش است که در این جلسه به خاطر ضیق وقت به بیان پنج مورد اکتفا می‌شود: 1. فرهنگ‌سازی بیانیه گام دوم بین نیروهای سپاه: از طریق: الف) بیانیه خوانی کل نیروها. ب) برگزاری مسابقات فرهنگی. ج) تحلیل بخش‌های 170 گانه بیانیه و د) استخراج برنامه‌ها و وظایف سپاه و تقسیم کار (در حوزه پژوهش، آموزش، نمایندگی ولی‌فقیه در سپاه و...). ه) فرهنگ‌سازی مفاهیم بیانیه در سطح جامعه. که  همه این‌ها باید توسط پژوهشگاه استخراج و به مبادی ذی‌ربط پیشنهاد و توسط آنان به زیرمجموعه ابلاغ گردد.

2. ارتقای سطح علمی کل پاسداران کشور؛ (اعم از پژوهشگاه و سایر پاسداران در رده‌های مختلف سپاه) بیانیه گام دوم، دستور برای ارتقای علمی دارد؛ لذا راهکارهای ارتقای علمی اعضای سپاه را استخراج و پیشنهاد دهید. رشد معرفت دینی و رشد سیاسی و .... نیز در این ارتقاءها مدنظر باشد.

3. تقویت بُعد معنوی و اخلاقی؛ ارائه راهکار توسعه و ترویج این امور در بین اعضای سپاه و خانواده‌های ایشان از ضروریات است؛ چراکه ما نباید صِرفاً ابزار کار فرهنگی باشیم، بلکه خود نیز دائماً باید در حال پیشرفت معنوی باشیم.

4. دانش‌افزایی و انتقال قدرت نقد جریان‌های فکری؛ آیا سپاه به‌اندازه‌ای که در عرصۀ نظامی در مقابله با مخاطرات قدرت و قوت یافته، دشمنان را کاملاً به عقب رانده، در عرصه‌های فرهنگی چنین کاری نموده است؟ آیا در فضای مجازی، حجم کار سپاه با حجم کاری که دشمن بر روی جوانان و خانواده‌ها انجام می‌دهد برابری می‌کند؟ مغز متفکر حرکت تقویت کنندگی فرهنگ توسط سپاه، پژوهشگاه است.

5. نهضت نویسندگی و سخنرانی در بین تمام پاسداران؛ مهارت سخنوری، نویسندگی و مهارت افزایی در این زمینه، برای آینده انقلاب مهم و مفید است.

وی در پایان بیان داشت: در این بیانیه، 170 نکته استخراج نموده‌ایم که می‌شود آن موضوعات را از منظر سپاه، نیز دید.