آخرین حربه – قسمت 4
7 اسفند, 1402برنامه هفتم(7)توسعه؛ محافظهکاری ابهام آلود؛
7 اسفند, 1402پیامدهای سفر پادشاه عمان؛ سفری با دستار سفید؛ 7 خرداد 1402
پیامدهای سفر پادشاه عمان؛ سفری با دستار سفید؛
دکتر محمد صادق خرسند
روابط حسنه ایران و عمان بدون تردید، کم نوسان ترین روابط خارجی ایران با کشورهای همسایه چه قبل و چه بعد از انقلاب اسلامی بوده است. دو همسایه ای که در دو طرف یکی از استراتژیکترین تنگه های جهان یعنی تنگه هرمز حضور دارند.
اولین نکته این سفر، حضور شخص شاه عمان در ایران برای یک دور، رایزنی های مهم است. معمولا در مبادله پیام ها، این مأموریت به وزیر خارجه این کشور محول میشد، اما این بار پادشاه حضور یافته و این اهمیت ویژه این سفر را نشان میدهد.
نکته بعدی، پیام ورود سلطان هیثم به ایران با عمامه سفید است. در بین خاندان سلطنتی عمان، رسم است که پادشاه در سفرهای میانجی گری برای صلح، از عمامه سفید استفاده کند.
▪️هنوز زمان زیادی از آخرین واسطه گری عمان در آزادی دیپلمات زندانی ایران در بلژیک، نمی گذرد که پادشاه این کشور با خبر جدیدی روانه ایران گردیده است.
قطعا دیدار سلطان عمان با السیسی رئیس جمهور مصر قبل از سفر به تهران، اتفاقی نبوده است. شواهد نشان می دهد عمان در تلاش برای وساطت بین ایران و مصر است تا با نزدیک کردن دیدگاه های دو کشور، روابط را به مرحله گشایش سفارتخانه برساند.
امری که پادشاه عمان در دیدار با رهبر انقلاب هم بیان کرد و از تمایل مصر برای از سرگیری روابط با جمهوری اسلامی خبر داد. بدون تردید گرم شدن روابط ایران با کشورهای مهم منطقه نظیر عربستان سعودی و مصر می تواند در کاهش تنش های سیاسی و گشایش های اقتصادی مؤثر باشد.
▫️نتایج چرخش راهبردی سیاست خارجی جمهوری اسلامی از غرب به شرق با نگاه ویژه به همسایگان، به تدریج در حال آشکار شدن است.
ازسرگیری روابط سیاسی با عربستان سعودی، ذوب شدن یخ روابط ایران و مصر، امضای ساخت خط راه آهن راهبردی رشت- آستارا با روسیه به عنوان حلقه مفقوده کریدور شمال- جنوب و امضای قرارداد بلند مدت تجاری با چین، نشان میدهد دولت سیزدهم در تعویض ریل سیاست خارجی ایران بسیار جدی عمل کرده است. امری که در دیدار با سلطان عمان، مورد اشاره و تقدیر رهبر انقلاب نیز قرار گرفت.
🔶 آنچه مسلم است مهم ترین نتیجه بهبود روابط منطقه ای ایران، کاهش فشارهای اقتصادی خواهد بود.
افزایش مراودات اقتصادی با همسایگان می تواند ضمن کاهش اثربخشی تحریم ها، چشمانداز روشنی را پیش روی اقتصاد ایران قرار دهد.
همسایگانی که بیشتر آنان از اوضاع اقتصادی با ثباتی برخوردارند و می توانند ایران را در عبور از مشکلات حاد اقتصادی یاری نمایند.
به طور قطع حجم مناسبات اقتصادی ایران و کشورهای منطقه در تراز ظرفیت های اقتصادی طرفین نیست و عوامل زیادی نظیر تحریم ها، تیرگی روابط و موانع گمرکی مانع از حجم قابل قبول تبادلات تجاری شده است.
🔸یکی از راهکارهای مؤثر برای رفع موانع یادشده، استفاده از رایزنان ماهر اقتصادی در سفارتخانه های ایران در سراسر دنیا از جمله کشورهای منطقه باشد.
به نظر می رسد می توان روی کشورهای همسایه برای توسعه مسیر تجارت حساب باز کرد. قطعاً افزایش تبادلات اقتصادی، با رونق تولید همراه خواهد شد. رونقی که می تواند با افزایش ارزش پول ملی، علاوه بر بهبود سرمایه اجتماعی، نقش مؤثری در رونق تولید داخلی و مهار تورم داشته باشد.
✍️#محمدصادق_خرسند، پژوهشگر اقتصاد سیاسی
#یادداشت_سیاسی