بی معنا بودن وضو پس از حمّام
هدف از وضو گرفتن طهارت است، معنا ندارد که حتّی پس از حمّام کردن هم که بدن انسان کاملا پاک و تمیز است اگر بخواهیم نماز بخوانیم دوباره باید وضو بگیریم.
پاسخ:
اوّلا، وضو با شکل و هیأت خاص از شرایط نماز و دیگر اعمال است که طهارت در آنها شرط است و بدون آن نماز و دیگر اعمال عبادی که وضو در آن شرط است، تحقق عینی نخواهد یافت و به تعبیری بدون وضو اصلا نمازی در خارج محقق نخواهد شد.
ثانیا، مراد از طهارت، تنها طهارت ظاهری و جسمانی نیست که با حمّام کردن و شستن و تمیز کردن بدن با صابون حاصل شده و جایگزین وضو شود، بلکه مراد از طهارت در وضو، غسل و تیمّم، طهارت باطنی است و فرد به هنگام انجام این طهارتها در واقع از گناهانی که با اعضا و جوارح خود انجام داد، توبه میکند و با باطن و روحی پاک به درگاه الهی شرفیاب میشود.
ثالثا، طبق دستور دین مبین اسلام، وضو که در نماز و برخی اعمال عبادی شرط است، یک قانون الهی است[1] و باید با شکل و هیأت خاصّی که تشریع و اعلام شده، صورت گیرد؛ با نیّت، شستن صورت و دستها، مسح سر و پاها و آنهم با آداب مخصوص خودش مثل اینکه آب غصبی نباشد، شستن دست و صورت بیش از دوبار نباشد، مسح در حال حرکت نباشد و غیره، و لذا اگر کسی وضو هم بگیرد و این شکل و آداب را رعایت نکند، وضویش تحقق نخواهد یافت چه برسد به اینکه حمام کردن جایگزین آن شود.
[1] . « يا أَيُّهَا الَّذينَ آمَنُوا إِذا قُمْتُمْ إِلَى الصَّلاةِ فَاغْسِلُوا وُجُوهَكُمْ وَ أَيْدِيَكُمْ إِلَى الْمَرافِقِ وَ امْسَحُوا بِرُؤُسِكُمْ وَ أَرْجُلَكُمْ إِلَى الْكَعْبَيْنِ وَ إِنْ كُنْتُمْ جُنُباً فَاطَّهَّرُوا وَ إِنْ كُنْتُمْ مَرْضى أَوْ عَلى سَفَرٍ أَوْ جاءَ أَحَدٌ مِنْكُمْ مِنَ الْغائِطِ أَوْ لامَسْتُمُ النِّساءَ فَلَمْ تَجِدُوا ماءً فَتَيَمَّمُوا صَعيداً طَيِّباً فَامْسَحُوا بِوُجُوهِكُمْ وَ أَيْديكُمْ مِنْهُ ما يُريدُ اللَّهُ لِيَجْعَلَ عَلَيْكُمْ مِنْ حَرَجٍ وَ لكِنْ يُريدُ لِيُطَهِّرَكُمْ وَ لِيُتِمَّ نِعْمَتَهُ عَلَيْكُمْ لَعَلَّكُمْ تَشْكُرُون(مائده:6)؛ اى كسانى كه ايمان آوردهايد! هنگامى كه به نماز مى ايستيد، صورت و دستها را تا آرنج بشوييد! و سر و پاها را تا مفصل [برآمدگى پشت پا] مسح كنيد! و اگر جنب باشيد، خود را بشوييد (و غسل كنيد)! و اگر بيمار يا مسافر باشيد، يا يكى از شما از محل پستى آمده [قضاى حاجت كرده]، يا با آنان تماس گرفته (و آميزش جنسى كرده ايد)، و آب (براى غسل يا وضو) نيابيد، با خاك پاكى تيمم كنيد! و از آن، بر صورت [پيشانى] و دستها بكشيد! خداوند نمى خواهد مشكلى براى شما ايجاد كند؛ بلكه مى خواهد شما را پاك سازد و نعمتش را بر شما تمام نمايد؛ شايد شكر او را بجا آوريد!».