احکام شرعی
احکام ضمان برنامه ها همایش ها مراسمات و جلسات
برنامه ها ، همایش ها ، مراسم و جلسات
1. برگزاری مجالس و مراسم اگر جزو برنامه های مصوب ابلاغی و یا از اختیارات قانونی فرماندهان و مسئولان ،باشد اشکال ندارد والا جایز نیست و موجب ضمان است.
>2.همایش ها و جلسات باید با کمترین هزینه و بیشترین بهره وری برنامه ریزی و اجرا شود و اسراف و تبذیر در آنها حرام و موجب ضمان است؛ کارکنان و شرکت کنندگان در این جلسات ،نیز در صورت اجتماع شرایط و در حد توان موظف به نهی از منکر و اعلام آن به مسئولین بالاتر هستند.
3. بر فرماندهان و مسئولان لازم است دقت لازم در هزینه اقلام مصرفی و غیره در همایش ها و جلسات را به عمل آورند که موجب خسارت به بیت المال نشود ، بدیهی است دقت نکردن و سهل انگاری که باعث خسارت به بیت المال شود جایز نیست و موجب ضمان است
هدیه دادن
4. هدیه دادن و بذل و بخشش از بیت المال در جلسات و همایش ها به مدعوین جایز نیست و موجب ضمان است مگر در مواردی که خرید هدایا در برنامه و بودجه پیش بینی و مصوب شده باشد و یا با اذن کسی که شرعاً و قانوناً حق اذن دارد انجام گیرد.
>5.اجرای برنامه های فرهنگی موازی در سازمانهای در صورتی که موجب اتلاف بیت المال گشته یا مفسده ای دیگر داشته باشد جایز نیست و در برخی موارد موجب ضمان است.
6. اقداماتی مانند کف زدن در جشنهای اعیاد یا برای تشویق و تأیید و مانند آن در حد متعارف اشکال ندارد ولی بهتر است فضای مجالس دینی به خصوص مراسمی که در مساجد و حسینیه ها و نمازخانه ها برگزار می شود به ذکر صلوات و تکبیر معطّر گردد تا انسان به ثواب آنها برسد.
>و بطور کلی آمیخته بودن مجالس جشن به نشاط و شادابی با حفظ ارزش های اسلامی و پرهیز از موسیقی مطرب غنا رقص و هرگونه رفتار خلاف شرع ، می تواند ملاک جشن و شادی اسلامی باشد.
مواد خوراکی
7. حکم غذا میوه و مانند آن که در برخی از برنامه ها و جلسات و همایش های سازمان اضافه می آید آن است که اولا بر مسئولین مربوطه لازم است دقت لازم را به عمل آورند که موجب اضافه آمدن و احیانا خراب و فاسد و ضایع شدن آنها نشود و در صورت کوتاهی در حفظ بیت المال ضامن می باشند. ثانیا در صورت اضافه ماندن مواد غذایی یا پذیرایی حتی المقدور عودت داده یا به فروش برسانند و پول آن را به بیت المال برگردانند ، ثالثا در صورتی که امکان عودت یا فروش آن ،نیست اگر قابل نگهداری باشد نگهداری و در برنامه های بعدی استفاده شود و در غیر این صورت مسئول دارای اختیار نسبت به آن تصمیم گیری نماید.
8. اموال و وسائلی که در برخی جلسات سازمانی مانند همایش ها دوره ها و یا جشنواره ها که از استقبال عمومی زیادی برخوردار است جا می ماند ، در چنین وضعیتی باید اقلام نگهداری و به صاحبان آنان برگردانده شود و در صورت عدم اطلاع از صاحبان اموال مجهول المالک است و باید آن اقلام یا قیمت آنها به فقرا صدقه داده شود و استفاده از آنها در سازمان جایز نیست .
>9.با توجه به اینکه کارکنان در برابر ساعات رسمی کارشان حقوق دریافت می کنند مجاز به دریافت حقوق دیگری جهت شرکت در جلسات در همان ساعات رسمی کار نیستند؛ مگر دریافت حق جلسه جهت جلسات در غیر ساعات اداری که در صورت نداشتن منع قانونی دریافت اشکالی ندارد
10.دعاها و اعمال مستحبی زائد بر فریضه الهی نماز جماعت که از شعائر اسلامی است اگر منجر به تضییع وقت اداری و تأخیر در انجام کارهای واجب شود جایز نیست و موجب ضمان است.
منبع
جزوه شماره ۱۱۶ احکام ضمان (۱۹)