منتظر حضور گرم شما در نمایشگاه بین المللی کتاب تهران هستیم آدرس ما: مصلی تهران شبستان امام خمینی(ره)،راهروی 22، غرفه 404زمان: 17 الی 27 اردیبهشت ماه
logo-new-javabgoo4logo-new-javabgoo4logo-new-javabgoo4logo-new-javabgoo4
  • صفحه اصلی
  • موضوعات
    • اخلاق
    • اعتقادات و کلام
    • تاریخ
    • دفاعی
    • سبک زندگی
    • سیاسی
    • عرفان و تصوف
    • فقه اهل سنت
    • فقه واحکام
    • قرآن و عترت
    • مراجع عظام
    • مشاوره‌
  • درباره
    • درباره ما
    • تماس با ما
    • ورود
پژوهشگاه امام صادق (ع)
✕
  • شما اینجا هستید
  • مطالب
  • فقه واحکام احکام خانواده
  • ارث زنان در اسلام

ارث زنان در اسلام

دسته بندی ها
  • احکام خانواده
برچسب ها

ارث زنان نصف مردان است. آیا این مساله با ادعای عدالت در اسلام سازگار است؟

پاسخ:

مساله ارث زنان همچون بسیاری از پرسش‎های دیگر در زمینۀ مسائل و معارف دینی، گذشته‎ای طولانی دارد. از صدر اسلام تاکنون به اشکال مختلف بیان‎شده است.

نظام ارث و احکام شرع مقدس دراین‎زمینه نیز مانند همۀ موضوعات دینی، بسیار دقیق و عالی و فراتر از فهم بشری است. در دنیای قدیم و نظام‎های سابق یا زن اصلاً حق ارث نداشت یا اگر هم از ارث برخوردار بود، به او استقلال اقتصادی داده نمی‎شد. در عرب جاهلیت نیز به علل مختلف به زن ارثی تعلق نمی‎گرفت، بلکه زن جزء ارثیه به‎حساب می‎آمد.

حکم ارث در اسلام

بعد از وضعیت زن در عصر جاهلیت، اسلام ظهور کرد و یک‎باره فرمود: «لِلرِّجَالِ نَصِیبٌ مِمَّا تَرَک الْوَالِدَانِ وَالْأَقْرَبُونَ وَلِلنِّسَاءِ نَصِیبٌ مِمَّا تَرَک الْوَالِدَانِ وَالْأَقْرَبُونَ مِمَّا قَلَّ مِنْهُ أَوْ کثُرَ نَصِیبًا مَفْرُوضًا» (نساء7). برای مردان، از آنچه پدر و مادر و خویشاوندان [آنان] بر جای گذاشته‎اند سهمی است و برای زنان از آنچه پدر و مادر و خویشاوندان بر جای گذاشته‎اند سهمی خواهد بود؛ خواه آن مال کم باید یا زیاد؛ این سهمی است تعیین‎شده و پرداختی.

برای روشن‎ترشدن بحث و میزان صحت و قوت اشکالات واردشده بر احکام ارث، به چند مورد از احکام ارث زن براساس قرآن و قانون مدنی اشاره می‎کنیم. باید توجه داشت که زن در نظام ارث با عناوین مختلف از ارث بهره‎مند می‎شود. گاهی به‎عنوان ‎همسر و زوجه، گاهی به‎عنوان فرزند و دختر گاهی به‎عنوان مادر و بعضی‎اوقات به‎عنوان خواهر.

قرآن می‎فرماید: «… وَلَهُنَّ الرُّبُعُ مِمَّا تَرَکتُمْ إِنْ لَمْ یکنْ لَکمْ وَلَدٌ فَإِنْ کانَ لَکمْ وَلَدٌ فَلَهُنَّ الثُّمُنُ مِمَّا تَرَکتُمْ» (نساء: 1). و برای زنان شما، یک‎چهارم میراث شماست؛ اگر فرزندی نداشته باشید و اگر برای شما فرزندی باشد یک‎هشتم از آن آن‎هاست.

علت تفاوت حکم ارث

 بر اساس مطالب و احکام بیان‎شده به طرح نکاتی می‎پردازیم که با توجه به مجموعه آن‎ها پاسخ به‎روشنی معلوم خواهد شد:

الف) علت احکام ارث ارادۀ الهی براساس مصالح و مفاسد واقعی عالم است و عقل ما هیچ‎گاه قدرت احاطه بر تمام مصالح احکام را ندارد.

ب) قوانین ارث براساس موقعیت اجتماعی و خانوادگی زن و مرد تنظیم‎شده است.

ملاک تقسیم میراث، تنها زن یا مردبودن نیست. این گمان که همیشه زن صرفاً به‎خاطر جنسیت نصف مرد ارث می‎برد، ناشی از بی‎توجهی به احکام ارث است. چراکه گاه سهم زن و مرد مساوی است، مانند سهم پدر و مادر وقتی با فرزند جمع باشند و یا هنگامی‎که میت تنها منسوبین مادری داشته باشد. و گاه سهم زن بیش از مرد است، همانند جایی‎که همسر با چند برادر و خواهر همراه شود.

ج) حکمت تفاوت سهم ارث مرد و زن توسط معصومان‰ بیان‎شده است.

علمای اسلامی نیز براساس رهنمود امامان‰ برای مرد به جهت مسئولیت‎های اقتصادی و اجتماعی او در نظام اسلامی، مانند پرداخت مهریه و نفقه، شرکت در جهاد، پرداخت دیه و جز آن در بیشتر حالات ارث، سهمی دوبرابر زن قرار داده‎اند که تا حدودی جبران این بارهای مالی باشد. درمجموع، سهم مرد اگر کمتر از زن نباشد، بیشتر نیست، خصوصاً باتوجه‎ به اینکه سهم ارث زنان به آن‎ها پرداخت می‎شود. درحالی‎که تکلیف مالی بر دوش ندارند هرچند می‎توانند آن سهم را خرج کنند یا به شوهر و بستگان خود بدهند. اما سهم ارث مرد ممکن است از طریق نفقه و امثال آن مجدداً به مصرف زن و فرزندان برسد.

د) احکام ارث به لحاظ مصلحت‎های عمومی جامعۀ بشری وضع‎شده است.

در مواردی که مصلحت خاص اقتضا کند یا شخص خود تمایل داشته باشد که بازماندگانش زن و مرد به یک اندازه از اموال او بهره‎مند شوند، می‎تواند از حق وصیت بر ثلث اموال خود برای تسهیم سهام و برابری آن استفاده کند یا پیش از مرگ به هرکس هرچقدر می‎خواهد تملیک کند؛ به‎عبارت‎دیگر، اسلام افراد مذکر را از پرداخت سهم مساوی یا بیشتر به دختر، خواهر، مادر یا همسر منع نفرموده است، بلکه شخص از راه‎های مختلفی می‎تواند در سهم بازماندگان دخل‎وتصرف کند.

ه) گرچه بخشی از احکام به‎تناسب شرایط زمانی و مکانی خاص جعل‎شده‎اند و ‎تغییرپذیرند، اما احکام ارث، حجاب، محرم و نامحرم و بسیاری از تکالیف دیگر، جزء محکمات و ضروریات اسلام و قرآن هستند. چنان‎که امام صادق† فرمودند: «حلال پیامبر اسلامˆ حلال است تا روز قیامت و حرامش هم حرام است تا روز قیامت».

فعالیت اقتصادی زنان

کار اقتصادی زنان در برخی جوامع و خانواده‎ها در گذشته بی‎سابقه نبوده است. باید دانست که این فعالیت وظیفة شرعی و الهی تأمین هزینۀ خانوار را برعهدۀ آنان نمی‎گذارد. همچنین، وجود این نکته حکمت نظام ارث اسلامی است نه علت آن و با وجودنداشتن آن در برخی موارد نمی‎توان به نفی قانون الهی رسید.

بنابراین گرچه فعالیت‎های کنونی زنان با گذشته بسیار متفاوت است، اما از دیدگاه اسلام زنان هیچ‎گاه ملزم به تأمین مخارج زندگی خانواده نیستند. باید توجه داشت که به‎جز در برخی تخصص‎ها و مشاغل لازم برای بانوان مانند پزشکی، مامایی و تعلیم و تربیت، حضور بانوان در کارهای غیرضروری موجب بروز مشکلات عدیده‎ای شده است. بیکاری مردان، ازهم‎پاشیدگی خانه و خانواده، انحراف زنان و دیگر نیروهای کار در جامعه تضییع حقوق کودکان و خستگی زنان ازجملۀ این آثارند. با‎وجوداین، اکنون نیز بار مسئولیت هزینه‎های زندگی در بیشتر خانه‎ها به عهدۀ مردان است.

 

برگرفته از کتاب پرسمان معرفتی ۲، قم، زمزم هدایت، ۱۴۰۲، ص ۹۹ – ۹۷.

 

علت تفاوت ارث زن و مرد چیست؟

علت نصف بودن ارث زن

تبعیض بین دیه مرد و زن

تعداد بازدید: 262
اشتراک گذاری

مطالب مرتبط

آزادی روابط جنسی

آزادی روابط جنسی

19 اردیبهشت, 1404

آزادی روابط جنسی برای انتخاب بهتر شریک زندگی!!!


مطالعه کامل
فرزندان نامشروع

فرزندان نامشروع

27 اسفند, 1403

محرومیت‌های ولدالزنا


مطالعه کامل
والدین

والدین

2 بهمن, 1403

وقتی والدین پیر می‌شوند


مطالعه کامل
فایده ازدواج

فایده ازدواج

8 آبان, 1403

با این همه سختی ازدواج چه فایده ای دارد؟


مطالعه کامل
مرکز جوابگو

مرکز جوابگو ، با هدف جوابگویی دینی و تخصصی راه اندازی گردیده است و با بهره گیری از اساتید و فضلای حوزه و دانشگاه در ده گروه تخصصی پرسش‌های مخاطبان جواب می دهد ..


بیشتر بخوانید
تمام حقوق مربوط به پژوهشگاه علوم اسلامی امام صادق علیه السلام می باشد
    پژوهشگاه امام صادق (ع)