ارز مجازی
سؤال:
با توجه به گستردگی روز افزون استفاده از ارزهای دیجیتال مثل بیت کوین و اتریوم و ایجاد کسب و کار و خرید فروش با این نوع پول ها .
از منظر اسلام ایا استفاده از انها و معامله با انها جایز است یا خیر؟ لطفا دلیل را کامل بیان کنید با تشک
بیشتر جریانهای اقتصادی دیدگاه مثبتی به بازار ارزهای دیجیتال ندارند و این موضوع برای ما پنهان نیست. از دیدگاه بسیاری از جریانهای اقتصادی، بیتکوین، اتریوم و دیگر ارزهای دیجیتال «بزرگترین حباب تاریخ» هستند؛ همچنین خیلیها بر این باورند ارزهای دیجیتال نه روش خوبی برای پرداخت و نه مناسب برای سرمایهگذاری هستند.
جواب:
بر اساس احکام اسلامی کالاهای اصلی و حقیقی میتوانند به عنوان پول استفاده شوند و تنها باید دارای پشتوانهای حقیقی باشند؛ در واقع ضرورتی وجود ندارد که پول صرفا سکه، کاغذ یا به صورت دیجیتال باشد.
حجتالاسلام سیدعباس موسویان، عضو شورای فقهی بانک مرکزی و نظریهپرداز بانکداری اسلامی در گفتگو با خبرنگار ایبِنا درباره تعریف اسلام از پول گفت: در اسلام صرفا کالاهای حقیقی از جمله طلا یا سکه طلا، نقره یا سکه نقره، برنج، خرما، گندم، جو و نمک به عنوان پول به رسمیت شناخته میشوند و اگر بخواهیم با این تعریف به بیت کوین یا نمونههای مشابه نگاه کنیم، بیت کوین به هیچ وجه کالا محسوب نمیشود چرا که دارای ارزش ذاتی و پشتوانه نیست.
وی ادامه داد: با توجه به آیه قرآنی وَ لَنْ یَجْعَلَ اللَّهُ لِلْکافِرِینَ عَلَی الْمُؤْمِنِینَ سَبِیلًا به معنای «و خداوند هیچ گاه برای کافران نسبت به جامعه مومن و با ایمان راه تسلط باز نخواهد کرد»، باید گفت که بیت کوین یا ارزهایی مشابه که باعث میشود ثروت جامعه با ایمان و مسلمان به جیب کافران راهی شود و شرایط برای تسلط آنها در جامعه ایجاد کند یک روش مالی نامشروع و ناصحیح است.
مراجع تقلید درباره بیت کوین و ارزهای رمزینه چه میگویند؟
حضرت آیت الله مکارم شیرازی: درباره معامله با بیت کوین و ارزهای رمزنگار ابهامات زیادی مطرح میشود.
آیت الله هاشمی شاهرودی: بر اساس ابهامات فراوان در نوع معامله با ارزهای مجازی استفاده از این پول جایز نیست.
آیت الله شبیری زنجانی: در صورتی که استفاده از این ارزها خلاف قانون باشد و باعث ایجاد فساد اقتصادی باشد، هرگونه معامله با این ارزهای مجازی اشکال شرعی دارد.