اهمیت فریضه امر به معروف و نهی از منکر
سلام علیکم؛ احیا و تعظیم شعائر فریضه امر به معروف و نهی از منکر در جامعه با توجه به اوضاع فعلی جامعه مون چقدر دارای اهمیت بوده و اگر شیعه امیرالمومنینی در احیا و تعظیم این فریضه مقدسه کوتاهی کند آیا کار حرامی کرده؟
کارشناس محترم و عزیز از شما میخواهم جواب سوالم با استناد بر آیات، روایات، نظرات و فتاوای مراجع معظم تقلید (امام،رهبری،وحید خراسانی، مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی، سیستانی و …) بدهین چون جواب سوالم خیلی برام اهمیت دار بوده و میخواهم در تبلیغ این فریضه فراموش شده ازش استفاده کنم پس ممنون میشم لطف کنین برای جواب این سوالم سنگ تمام بزارین. موفق و مؤید باشید
باسلام به دوست گرامی؛ امر به معروف و نهی از منکر از احکام عملی مسلمانان و به نظر شیعیان از فروع دین اسلام است.
امر به معروف یعنی دستور دادن یا توصیه کردن از سوی فرد مسلمان به دیگران به انجام آنچه از نظر عقل یا شرع اسلام خوب در نظر گرفته میشود و نهی از منکر یعنی دستور دادن یا توصیه کردن از سوی فرد مسلمان به دیگران به انجام ندادن آنچه به از نظر عقل یا شرع اسلام بد در نظر گرفته میشود. این توصیه گفتاری است و شامل جرح نمیشود.
امر به معروف و نهی از منکر، واجب کفایی است که اگر افرادی – به قدر کفایت – به انجام آن اقدام کنند، از دیگران ساقط می شود. و اگر همهء افراد آن را ترک کرده باشند، چنانچه شرایط آن موجود باشد، همهء آنها ترک واجب کرده اند.
حضرت امام محمد باقر(ع) مي فرمايد: «ان الامر بالمعروف و النهي عن المنكر فريضه عظيم بها تقام الفرائض …» ( وسائل الشيعه، ج11، ص395.) يعني امر به معروف و نهي از منكر واجب عظيم و بزرگي است كه پابرجايي ساير واجبات به آن بستگي دارد. از تعبير “بها تقام الفرائض” چنين استفاده مي شود كه امر به معروف و نهي از منكر از لوازم حكومت اسلامي به شمار مي رود.
الف- امر به معروف و نهي از منكر در قرآن كريم
به طور كلي مي توان گفت كه ريشه و كليات احكام شرعي را بايد در قرآن كريم و شرح و تفصيل و شاخه هاي آن را در سنت جست. قرآن كريم در آيه هاي فراواني به فريضه امر به معروف و نهي از منكر اشاره كرده است كه در اين جا به برخي از اين آيات مي پردازيم:
1. “يؤمنون بالله و اليوم الآخر و يامرون بالمعروف و ينهون عن المنكر و يسارعون في الخيرات و اولئك من الصالحين”(آل عمران- 114.)
به خدا و روز واپسين ايمان مي آورند؛ امر به معروف و نهي از منكر مي كنند؛ و در انجام كارهاي نيك، پيشي مي گيرند؛ و آنها از صالحانند.
2. “ولتكن منكم امه يدعون الي الخير و يامرون بالمعروف و ينهون عن المنكر و اولئك هم المفلحون”(آل عمران- 104.)
بايد از ميان شما، جمعي دعوت به نيكي، و امر به معروف و نهي از منكر كنند. و آنها همان رستگارانند.
3. “كنتم خير امه اخرجت للناس تامرون بالمعروف و تنهون عن المنكر و تؤمنون بالله”.(آل عمران- 110.)
شما بهترين امتي بوديد كه به سود انسانها آفريده شده اند،؛ چه اينكه امر به معروف و نهي از منكر ميكنيد و به خدا ايمان داريد.
***شيوه هاي عملي امر به معروف و نهي از منكر
هدف عمده و اساسي در امر به معروف و نهي از منكر محقق شدن معروف و زدوده شدن منكر است. براي نيل به اين هدف به نظر مي رسد كه بايد به دنبال بهترين و مؤثرترين راهكارها و شيوه هاي عملي بوده باشيم كه در اين راستا موارد زير پيشنهاد مي گردد:
1- شيوه عملي: اولين و مؤثرترين شيوه در امر به معروف و نهي از منكر تبليغ عملي است. يكي از مهمترين عوامل موفقيت پيامبر اكرم(ص) و ائمه(ع) در ترويج و گسترش مكتب، توجه به اين شيوه بوده است. پيامبر اكرم(ص) در اغلب كارها از قبيل كندن خندق، ساختن مسجد و برنامه هاي فرهنگي و اجتماعي و …. قبل از اينكه ديگران را تشويق به اين كار كند خود پيشقدم مي شد، همچنانكه امامان معصوم(ع) به اين طريق عمل مي كردند.
2- احترام به شخصيت افراد: دومين اصلي كه در تأثير امر به معروف و نهي از منكر در خور توجه است، احترام به شخصيت افراد مي باشد. مرتكبان منكر تا وقتي كه متجاهر به گناه نشده اند، و به طور آشكار خود را نيالوده اند محترمند و نبايد به هتك حرمت آنها پرداخت.
3- ارشاد تدريجي: معمولا ما انتظار داريم كساني كه در گرداب منكرات غوطه ور شده اند يك دفعه آنها را از گرداب در آوريم و يك مسلمان ايده آل بسازيم؛ در حاليكه تربيت امري تدريجي است و فضايل و رذايل هيچكدام يك مرتبه در جان انسانها به وجود نمي آيند. در حقيقت مي توان گفت كه از علل نزول تدريجي قرآن توجه به اين نكته مهم است، چرا كه قرآن كتاب تربيتي است و براي هدايت انسانها به سوي كمال مطلوب نازل شده است.
4- نرمخويي و محبت: از شيوه هاي مهم و مؤثر در امر به معروف و نهي از منكر، نرمخويي و محبت است؛ خصلتي كه موفقيت پيامبر(ص) بنا به تصريح قرآن كريم مرهون آن بوده است.
5- تشويق به ارزشها: يكي از امتيازات مكاتب الهي تشويق به خوبيها و ارزشهاست. پيامبر مكرم اسلام(ص) از عامل تشويق در جهت پيشبرد اهداف استفادههاي زيادي ميكرد. براي كساني كه دو ركعت نماز براي خدا ميخواندند جايزه تعيين مي كرد.(20) پستهاي حساس سياسي، فرهنگي و نظامي را به افراد لايقي مي سپرد و به اين ترتيب، امت را به نيكي و پاكي دعوت مي فرمود. براي نمونه اسامه بن زيد هجده ساله را به عنوان فرمانده لشكر منصوب فرمود و….
6- ايجاد فضاي امر و نهي: شكي در اين مسئله نيست كه محيط هر چند نقش زيربنايي ندارد ولي در پرورش فضايل و رذايل نقش اساسي دارد. رسالت انبيا نيز مبتني بر اين اصل بود كه محيط را به گونهاي آماده سازند تا خود مردم عدالت را بر پادارند:”ليقوم الناس بالقسط”.(21) بنابراين پيامبر اكرم(ص) مي فرمايد: “كلكم راع و كلكم مسئول عن رعيته”.
7- برخورد عملي با مرتكبان منكر: به طور كلي اگر در كنار شيوه هاي گذشته اين شيوه را مد نظر نداشته باشيم بدون شك امر به معروف و نهي از منكر بي نتيجه خواهد ماند.
***مراتب امر به معروف و نهي از منكر
1- مرحله انزجار قلبي:
2- مرحله زباني:
3- مرحله عملی:
احکام امر بمعروف ونهی از منکر:
آيات عظام امام، بهجت، مكارم، فاضل، خامنهاى و نورى:
در واجبات و محرمات، امر و نهى واجب و در مستحبات و مكروهات، امر و نهى مستحب است.(1)
آيات عظام تبريزى، سيستانى، صافى و وحيد:
در واجبات و محرمات امر و نهى واجب و در مستحبات امر مستحب است.(2)
پى نوشت
(1) امام و آيتالله فاضل، توضيح المسائل مراجع، م 2786 آيتالله بهجت، توضيحالمسائل، امر به معروف آيتالله نورى، توضيحالمسائل، م 2784 دفتر آيتالله مكارم و آيتالله خامنهاى.
(2) آيتالله وحيد، منهاج الصالحين، ج 2، م 1271 آيتالله تبريزى و آيتالله سيستانى، منهاج الصالحين، ج 1، م 1271 آيتالله صافى، توضيح المسائل، م 2860 و 2861.