در تجرد انسان آرامش بیشتری دارد بنابراین، ازدواج چه فایده ای دارد؟
مسلما اگر ازدواج بیفایده بود، خداوند انسان ها را به صورت زن و مرد خلق نمیکرد، نه تنها انسانها بلکه همه حیوانات و گیاهان هم به صورت زوج آفریده شدهاند. اگر ازدواج بی فایده بود هیچ پیامبر وامامی هم ازدواج نمیکرد. عقل و درک ما از این اولیا خدا بیشتر نیست، ما در این جا مهمترین آثار ازدواج را میگوییم تا شما در ازدواج مصمم شوید:
حفظ دین
قرآن کریم به افرادی که ازدواج کردهاند میگوید «محصن و محصنه» معنای این دو کلمه جالب است، یعنی با عفت؛[1] بنابراین ازدواج به انسان کمک میکند که با عفت باشد، دقت داشته باشید که انسان بیعفت نمیتواند دین خود را حفظ کند.
در جای دیگر، قرآن کریم میگوید زن مانند لباس است برای مرد و مرد هم مانند لباس است برای زن.[2]
انسان بیلباس را خطرات زیادی تهدیدی میکند، خطر بی آبرویی، گرما، سرما و انسان مجرد هم در معرض خطر وسوسههای شیطان است و دینداری او دشوار است.
پیامبر اکرم صلی الله فرمودند:
«هر جوانى كه در ابتداى جوانى ازدواج كند، شیطان فریاد مى كشد: اى واى! دینش را از دست من در امان داشت!»[3]
امام على علیه السلام نیز به نقل از پیامبر صلی الله فرمودند: «هیچیک از یاران رسول اکرم صلی الله ازدواج نمى كرد، مگر آنكه پیامبر صلی الله دربارهاش مى فرمود: دینش كامل شد.»[4]
البته تأثیر ازدواج در حفظ دین به این معنا نیست كه تمام زمینه هاى فساد در انسان متأهل از بین مى رود، بلكه او نیز باید برای حفظ عفت و پاکدامنی خود برنامه داشته باشد و چشمان خود را از مناظر شهوتانگیز دور نگه دارد و به پیمان زناشویی کاملاً وفادار باشد؛
پیامبر (ص) فرمودند: «هرگاه بنده ازدواج كند نیمى از دینش را حفظ كرده است؛ پس، در نیم دیگر باید تقواى الهى پیشه كند.»[5]
آرامش روان
فایده دیگر ازدواج آرامش روحی شماست، خدای متعال میفرماید: «هُوَ الَّذی خَلَقَكُمْ مِنْ نَفْسٍ واحِدَةٍ وَ جَعَلَ مِنْها زَوْجَها لِيَسْكُنَ إِلَيْها (اعراف: 189)؛
اوست آن كس كه شما را از نفس واحدى آفرید و جفت وى را از آن پدید آورد تا بدان آرام گیرد.»
و: «وَ مِنْ آياتِهِ أَنْ خَلَقَ لَكُمْ مِنْ أَنْفُسِكُمْ أَزْواجاً لِتَسْكُنُوا إِلَيْها (روم: 21)؛ و از نشانه هاى او اینكه از [نوع] خودتان همسرانى براى شما آفرید تا بدانها آرام گیرید.»
امام صادق علیه السلام نیز فرمودند:
وَ خَلَقَ لِلرِّجَالِ النِّسَاءَ لِيَأْنَسُوا بِهِنَّ وَ يَسْكُنُوا إِلَيْهِنَّ وَ يَكُنَّ مَوَاضِعَ شَهَوَاتِهِمْ وَ أُمَّهَاتِ أَوْلَادِهِم.[6] خداوند زنان را خلق کرده تا مردان با آنان مأنوس باشند و ازطریق آنان به آرامش برسند و شهوتشان را ارضا کنند و مادران فرزندانشان باشند.
تمتع و لذت
خدای متعال نعمتهای فراوانی را در اختیار انسان قرار داد تا برای تکاملش از آن استفاده کند، ازجملۀ این نعمتها، لذت جنسی است.
امام صادق (ع) فرمودند: هیچ لذتی بالاتر از همبستری با زنان نیست؛ اهل بهشت به چیزی بیشتر از نکاح، چه از طعام و شراب، لذت نمیبرند.»[7]
مارابل مورگان میگوید:
از نظر فیزیکی، نقطۀ اوج رابطۀ جنسی بزرگترین لذت و عظیمترین آرامش در روی زمین است.
بسیاری از پزشکان تحقیق کردهاند که اوج این موقعیت بدن انسان را دوباره زنده و احیا میکند و سلامت فیزیکی را به دنبال دارد. چه زمانی عالیتر از اینکه هر دوی آنها احساس میکنند خواستهشان ارضا و برآورده شده است.[8]
فرزندآوری
خداوند متعال زوجیت را عامل تگثیر نسل معرفی فرمودند: وَاللَّهُ جَعَلَ لَكُمْ مِنْ انْفُسِكُمْ ازْواجاً وَ جَعَلَ لَكُمْ مِنْ ازْواجِكُمْ بَنينَ وَ حَفَدَةً (نحل: 72).
خداوند براى شما از جنس خودتان همسرانى قرار داد و از همسرانتان براى شما فرزندان و نوه هايى به وجود آورد.
امام صادق علیه السلام نیز یکی از آثار ازدواج را بقای نسل دانستهاند: وَ إِنْ كَانَتْ أُنْثَى يَبْقَى وَجْهُهَا نَقِيّاً مِنَ الشَّعْرِ لِتَبْقَى لَهَا الْبَهْجَةُ وَ النَّضَارَةُ الَّتِی تَحَرَّکَ الرِّجَالَ لِمَا فِيهِ دَوَامُ النَّسْلِ وَ بَقَاؤُهُ.[9]
اگر صورت دختر را بدون ریش آفرید، به این خاطر است که زیبایی او محفوظ بماند و باعث تمایل مردان به او شود تا از این طریق، ازدواج حاصل شود و نسل او باقی بماند.
طبق این روایات، ازدواج و داشتن فرزند امر مهمی است که نباید به آن بیتوجهی یا از آن خودداری کرد. البته تعداد فرزندان بسته به شرایط زمانی ممکن است متفاوت باشد، اما اصل مسئلۀ ازدواج و تولید نسل لازم و ضروری است، چراکه بدون آن، نظام طبیعت مختل میشود و این نامطلوب است.
وسعت رزق و روزی
با ازدواج روزی انسان زیاد میشود:
قرآن میفرماید: «اشخاص مجرد و بردگان و کنیزان شایستۀ خود را همسر دهید که اگر فقیر باشند، خداوند آنان را از فضل خود بینیاز میکند.»[10]
رسول اکرم صلی الله فرمودند: «ازدواج کنید، زیرا رزق شما بیشتر میشود.»[11]
تقریباً همۀ کسانیکه ازدواج کردهاند معترفند وضعیت مادّی آنان بهتر شده است گرچه معمولاً در اینگونه مسائل اجتماعی، استثنائاتی نیز وجود دارد.
باید بدانیم که گسترش و توسعۀ رزق و روزی همۀ انسانها به ارادۀ خداست و اگر کسی برای رهایی از نافرمانی او ازدواج کند، خداوند متعال از راههایی رزق و روزی او را توسعه داده و مشکلات زندگیاش را برطرف خواهد کرد.
در احادیث زیادی از پیامبر اکرم صلی الله آمده است که اگر فردی تنگدست باشد و ازدواج کند، خداوند او را از فضل و رحمت خود بینیاز کرده و مشکلات مالی او را حل خواهد کرد.[12]
پس، جوانانیکه نیاز به ازدواج دارند، باید اقدام کنند، اما توجه داشته باشند که از مسائل غیرضروری و تشریفات و گناه بپرهیزند تا رحمت و برکات خدا نصیبشان شود.
منابع
[1]. علیاکبر قرشی بنابی، قاموس قرآن، ج 2، ص149.
[2]. بقره (2)، آیۀ 178.
[3]. «ایما شابٍّ تَزَوَّجَ فِى حَداثَةِ سِنِّهِ عَجَّ شَیطانُهُ یا وَیلَهُ عَصِمَ مِنّى دینَهُ» (ابوالقاسم پاینده، نهجالفصاحه، تهران، دنیای دانش، ۱۳۸۲، ص362).
[4]. «لمْ یكُنْ احَدٌ مِنْ اصْحاب الرَّسوُلِ یتَزَوَّجَ الَّا قالَ رَسُولُاللَّهِ كَمُلَ دینُهُ» (نعمانبن محمدبن حیون، دعائم الاسلام و ذکر الحلال و الحرام و القضایا و الاحکام عن اهل بیت رسول الله علیه و علیهم افضل السلام، قم، مؤسسۀ آلالبیت لاحیاء التراث، ج 2، ص190).
[5]. «اذا تَزَوَّجَ الْعَبْدُ فَقَدْ احْرَزَ نِصْفَ دِینِهِ فَلْیتَّقِ اللَّهَ فِى النِّصْفِ الْباقى» (محمدباقر مجلسی، بحار الانوار، ج103، ص219).
[6]. محمدبن حسن حر عاملی، تفصیل وسائل الشیعه، ج 20، ص350.
[7]. همان، ص320.
[8]. مارابل مورگان، زن کامل، ترجمۀ پریسا علینیا، تهران، خجسته، ۱۳۷۶، ص110.
[9]. محمدباقر مجلسی، بحار، ج 3، ص62.
[10]. نور(24)، آیۀ ۳۲.
[11]. محمدبن حسن حر عاملی، تفصیل وسائل الشیعه، ج 20، ص19.
[12]. «التَّمِیمِیِّ عَنْ مُحَمَّدِبْنِ جَعْفَرٍ عَنْ أَبِیهِ عَنْ آبَائِهِ: قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صلی الله مَنْ تَرَکَ التَّزْوِیجَ مَخَافَهَ الْعَیْلَهِ فَقَدْ أَسَاءَ ظَنَّهُ بِاللَّهِ عَزَّوَجَلَّ إِنَّ اللَّهَ عَزَّوَجَلَّ یَقُولُ إِنْ یَکُونُوا فُقَراءَ یُغْنِهِمُ اللَّهُ مِنْ فَضْلِهِ» (محمدبن یعقوب کلینی، الکافی، ج 5، ص331).