دشمن و شگردهایش
شگردهای دشمن و شیاطن ها برای فریب آدم ها چیه؟
برخی از شیوهها و شگردهای دشمنان که قرآن کریم با ظرافت آنها برشمرده و برملا ساخته عبارتند از:
فشار اقتصادی؛ «هُمُ الَّذِینَ یَقُولُونَ لَا تُنفِقُوا عَلَی مَنْ عِندِ رَسُولِ اللَّهِ حَتَّی یَنفَضُّوا (منافقون: 7)؛[1] آنان کسانی هستند که میگویند به افرادی که نزد رسول خدا (ص) هستند انفاق نکنید تا پراکنده شوند».
مبارزه کفار و مشرکین با مسلمانان تنها به مراحل جنگ روانی و یا سلاح گرم محدود نمیشود، بلکه سعی میکنند از همه روشهای ممکن و از جمله با ایجاد فشارهای اقتصادی جبهه اسلام را تحت فشار قرار داده و اتحاد آنان را از بین ببرند. در صدر اسلام نیز مشرکان سعی کردند با محاصره اقتصادی مسلمانان در شعب ابی طالب، آنان را به تسلیم وادارند و زمانی که به دلیل استقامت مسلمانان از این راه سودی نبردند، تصمیم گرفتند روابط اقتصادی خود را با بنیهاشم و بنی مطلّب قطع کرده، با آنان داد و ستد و ازدواج نکنند.
این حربه دشمن نیز امروزه علیه ایران اسلامی بکار برده میشود از آغاز پیروزی انقلاب اسلامی، ایران با تحریمهای تجاری و اقتصادی آمریکا و متحدان اروپایی آن مواجه شد و هماکنون نیز ظالمانهترین تحریم ها علیه دولت و ملت ایران اعمال میگردد.
تحریف؛ «… مِنَ الَّذينَ هادُوا سَمَّاعُونَ لِلْكَذِبِ سَمَّاعُونَ لِقَوْمٍ آخَرينَ لَمْ يَأْتُوكَ يُحَرِّفُونَ الْكَلِمَ مِنْ بَعْدِ مَواضِعِهِ …؛[2] و (همچنين) گروهى از يهوديان خوب به سخنان تو گوش مىدهند، تا دستاويزى براى تكذيب تو بيابند؛ آنها جاسوسان گروه ديگرى هستند كه خودشان نزد تو نيامدهاند؛ آنها سخنان را از مفهوم اصليش تحريف مىكنند … ».
تحریف از ماده «حرف» به معنی منحرف کردن چیزی از مسیر و وضع اصلی خود است. به عبارت دیگر تحریف نوعی تغییر است و بر دو نوع است: تحریف لفظی و معنوی. تحریف لفظی این است که ظاهر مطلبی را عوض کنند؛ مثلًا در گفتار، عبارتی حذف و یا اضافه گردد. تحریف معنوی آن است که مطلب را خلاف مقصد و معنای گوینده معنا کنند کلمه تحریف را مخصوصاً در مورد یهودیها به کار بردهاند و معلوم میشود که اینها قهرمان تحریف در طول تاریخ هستند.[3] تحریف شخصیت ها، وقایع تاریخی، ارزش ها و …. از مصادیق تحریف هستند. خطر تحریف امروزه نیز بیخ گوش ماست. رهبر معظم انقلاب درباره این خطر بیانات متعددی فرمودند:
جوانها، دوران حماسههای بزرگ را مشاهده نکردند، ندیدند؛ دوران پیروزی انقلاب را، دوران دفاع مقدّس را،… اینها برای جوانهای ما تاریخ است؛ لذا لازم است برای آنها بیشتر توضیح داده بشود و بیان بشود… ذهن جوانها آماج تحریف تحریف کنندگان است؛ امروز بیشتر روی ذهن جوانهای ما میخواهند کار کنند و نگذارند نسل جوان گستردۀ این کشور، با بسیاری از حقایق آشنا بشود.[4]
اگر ملّت ما عاشورا را اینجور در طول قرنهای متمادی با اصرار تبیین نمیکردند و بیان نمیکردند، ممکن بود این حادثۀ مهم از یادها برود یا بسیار ضعیفتر از آنچه واقع شده است منعکس بشود.[5]
از اوایل انقلاب، یکی از اهداف مهمّ دشمن، تحریف حقایق و تاریخ بود. اگر یک وقت در داخل کشور حنجره یا قلم مزدوری پیدا میشد که حقایق جنگ و انقلاب و اسلام را تحریف میکرد، میدیدید فریادهای تشویق از اطراف دنیا بلند میشود.[6]
شبیه سازی؛ «وَجَعَلُوا لِلَّهِ أَندَاداً لِّیُضِلُّوا عَن سَبِیلِهِ قُلْ تَمَتَّعُوا فَإِنَّ مَصِیرَکُمْ إِلَی النَّارِ(ابراهیم: 30)؛ برای خدا مثلها قرار دادند تا مردم را گمراه کنند، بگو از نعمتهای دنیا برخوردار شوید همانا سرانجامتان دوزخ خواهد بود».
از شگردهای دشمنان دین الهی، ایجاد یک تصویر (قرائت) خودساخته از خدا یا دین خدا و یا کلام خدا است تا انحرافی در ایمان مردم ایجاد نموده و آنان را به دنبال خود به انحراف بکشانند. چه بسا ایجاد مذاهب جعلی توسط استعمار در همین راستا انجام شده است، مثلا وهابیّت در اهل سنت و بهائیّت در مکتب شیعه توسط دولتهای انگلیس و روس ایجاد گردید تا مردم را از شناخت اسلام ناب باز دارند.
تأسیس پایگاه دینی: «وَالَّذِینَ اتَّخَذُوا مَسْجِداً ضِرَاراً وَکُفْراً وَتَفْرِیقاً بَیْنَ الْمُؤْمِنِینَ وَإِرْصَاداً لِمَنْ حَارَبَ اللّهَ وَرَسُولَهُ مِن قَبْلُ وَلَیَحْلِفُنَّ إِنْ أَرَدْنَا إِلَّا الْحُسْنَی وَاللّهُ یَشْهَدُ إِنَّهُمْ لَکَاذِبُونَ ( توبه: 107) و کسانی که مسجدی را ساختند که مایه زیان و کفر و اختلاف بین مؤمنان است و نیز کمینگاه برای کسانی است که قبلًا با رسول خدا (ص) سابقه جنگ داشته و سخت سوگند میخورند که جز نیکی قصدی نداشتیم ولی خداوند گواهی میدهد که آنان قطعاً دروغگویند».
منافقان برای ترویج افکار خود نیاز به پایگاه دینی دارند. در زمان پیامبر (ص) نیز مسجدی را تأسیس کردند تا اهداف خود را در آن به ثمر نشانند. این موضوع آن قدر اهمیت داشت که وحی نازل شد و اهداف این منافقان را برای پیامبر (ص) فاش کرد. عملکرد پیامبر (ص) نیز در برخورد با این پایگاه بسیار عبرت آموز است: «پیامبر (ص) دستور دادند مسجد را آتش زدند و بقایای آن را ویران کرده و محل زبالههای شهر قرار دهند».[7]
جنجال آفرینی: «وَقَالَ الَّذِینَ کَفَرُوا لَاتَسْمَعُوا لِهذَا الْقُرْآنِ وَالْغَوْا فِیهِ لَعَلَّکُمْ تَغْلِبُونَ[8](فصلت: 36)؛ کافران گفتند به این قرآن گوش ندهید و در هنگام تلاوت آن جنجال کنید شاید پیروز شوید».
دشمنان اسلام همیشه در طول تاریخ با سخن حق چنین برخوردی داشتهاند. گاه با جنجال و سر و صدای بیمعنا و گاه با انواع سرگرمیهای دیگر افکار مردم را از مسیر حق جدا کرده و سعی میکردند با ایجاد هیجانهای کاذب و بازیهای سیاسی دروغین مجال هر گونه تفکر را از مردم سلب نمایند.[9]
امروزه نیز دشمن با رسانهها و فضای مجازی در مقابل هر حرکت عدالت خواهانه یا رشد علمی و نظامی و اقتصادی ایران اسلامی عزیز، هوچی گری و جنجال سازی کرده و با بمباران اطلاعاتی هدفمند تلاش میکند مردم را نسبت به این اقدامات دل چرکین و ناامید سازد تا انقلاب حمایت مردمی خود را از دست بدهد.
تمسخر: «وَمَا نُرْسِلُ الْمُرْسَلِینَ إِلَّا مُبَشِّرِینَ وَمُنذِرِینَ وَیُجَادِلُ الَّذِینَ کَفَرُوا بِالْبَاطِلِ لِیُدْحِضُوا بِهِ الْحَقَّ وَاتَّخَذُوا آیَاتِی وَمَا أُنذِرُوا هُزُواً (کهف: 56)[10]؛ ما رسولان را جز برای بشارت و انذار نمیفرستیم و کافران با سخنان باطل جدل کرده تا حق را پایمال کنند و آیات مرا و آنچه برای بیم دادنشان آمد به مسخره گرفتند».
آیا هدف دشمن از این تمسخرهای حساب شده تخلیه عقده های درونی است یا فراتر از این اهداف را در سر دارد؟ رهبر معظم انقلاب به هدف دشمن از این تمسخرها این گونه تصریح فرمودند:
دستگاههای وابسته تبلیغاتی استکبار، در رادیوهایشان، یک کشور را به خاطر اعتقادات اصیلش، به باد تمسخر و استهزا میگیرند … برای این که ملتی را وادار به عقب نشینی کنند … .[11]
دشمنی با رهبری جامعه اسلامی: دشمنان اسلام از هیچ کوششی در راه نابودی مسلمانان فروگذاری نمیکنند. آنان با انواع روشها درصدد نابودی دین حق هستند. در این میان دشمنی با رهبری مسلمین در سرلوحه اهداف آنان قرار دارد؛ چون میدانند که سنگرهای دفاعی اسلام از رهبری او الهام میپذیرد.
قرآن کریم میفرماید:
وَإِذْ یَمْکُرُ بِکَ الَّذِینَ کَفَرُوا لِیُثْبِتُوکَ أَوْ یَقْتُلُوکَ أَوْ یُخْرِجُوکَ وَ یَمْکُرُونَ وَیَمْکُرُ اللّهُ وَاللّهُ خَیْرُ الْمَاکِرِینَ؛[12] یاد آور زمانی را که کافران دربارهات با حیله و نیرنگ میخواستند تو را به بند کشند یا بکشند و یا [از مکه] اخراجت کنند. آنان نیرنگ و چارهاندیشی میکنند، خداوند هم چارهاندیشی و تدبیر میکند و خداوند بهترین تدبیرکنندگان است.
در صدر اسلام پیامبر گرامی اسلام (ص) را ساحر و کاذب مینامیدند و میگفتند این چه پیامبری است که با مردم معاشرت دارد و با آنان غذا میخورد؟[13] و یا موقعیت او را مورد تردید قرار میدادند که آیا واقعاً او از طرف خداوند فرستاده شده است؟ [14] و یا اظهار میکردند که دین شما را تغییر داده[15] و در زمین فساد میکند![16] گاهی عنوان میکردند که او دیوانه است و شاعری است که افسونگری میکند[17] و گاه میگفتند او شخص گمراه و بدقدمی است که عامل زیانکاری جامعه است! [18]استفاده از زندان، تبعید و یا قتل منحصر به مشرکان مدینه نبود، همیشه جباران برای کوتاه نمودن زبان مصلحان و رهبران دینی، به این روشها توسل پیدا میکنند.[19]
امروزه نیز دشمن بیشترین هجمه را به جایگاه رهبری و ولایت فقیه دارد و این امر بر هیچ کس پوشیده نیست. نقش برجسته و موثر حضرت امام خامنهای (مدّظلّهالعالی) در گسترش قدرت ایران، موضوعی نیست که دشمنان از آن به سادگی عبور کنند؛ مدیریت چهل ساله جمهوری اسلامی ایران در برابر حوادث و فتنهها و شرایط سخت تحریمی، مدیریت محور مقاومت در منطقه که به شکست داعش در سوریه و عراق، شکستهای پیدرپی اسرائیل در مقابل حزبالله لبنان و حماس، درماندگی سعودیها در برابر انصارالله یمن منجر شد و …، نمونههایی است که با رهبری و هدایت ایشان ایجاد شده و دشمن نیز به خوبی این مطلب را دریافته است.
[1]. منافقون(63)، آیه 7.
[2]. مائده(5)، آیه 41.
[3]. مرتضی مطهری، حماسه حسینی، تهران، صدرا، ج1، ص59.
[4]. سیدعلی خامنهای، «بیانات در دیدار دانش آموزان و دانشجویان»، دفتر حفظ و نشر آثار آیتالله خامنهای، دسترسی در : https://farsi.khamenei.ir/speech-content?id=24378، 12 آبان 1392.
[5]. سیدعلی خامنهای، «بیانات در مراسم بیست و هشتمین سالروز رحلت حضرت امام خمینی (رحمة الله علیه)»، دفتر حفظ و نشر آثار آیتالله خامنهای، دسترسی در: https://farsi.khamenei.ir/speech-content?id=36745، 14 خرداد 1396.
[6]. سیدعلی خامنهای، «بيانات در اجتماع زائران مرقد مطهّر امام خمينى (رحمة الله علیه)»، دفتر حفظ و نشر آثار آیتالله خامنهای، دسترسی در: https://www.leader.ir/fa/speech/2114/www.leader.ir، 14 خرداد 1380.
[7]. ناصر مکارم شیرازی، همان، ج 8، ص 134.
[8]. فصلت(40)، آیه 26.
[9]. ناصر مکارم شیرازی، همان، ج 20، ص 265.
[10]. کهف(18)، آیه 56.
[11]. سیدعلی خامنهای، «بیانات در مراسم هشتمین سالگرد رحلت امام خمینی (رحمة الله علیه)، دفتر حفظ و نشر آثار آیتالله خامنهای، دسترسی در: https://farsi.khamenei.ir/speech-content?id=2843، 14 خرداد 1376.
[12]. انفال(8)، آیه 30.
[13]. فرقان(25)، آیات 7-8.
[14]. رعد(13)، آیه 43.
[15]. غافر(40)، آیه 26.
[16]. اعراف(7)، آیه 127.
[17]. ذاریات(51)، آیه 52.
[18]. هود(11)، آیه 27؛ یس(36)، آیه 18؛ مومنون(23)، آیه 34.
[19]. ر.ک: ناصر مکارم شیرازی، همان، ج 7، صص 150- 145.