رآی ملت یا رأی اسلام میزان است؟
امام خمینی در خرداد سال 58 طی یک سخنرانی اعلام کرد که «میزان رای ملت است» در حالی که میزان رای اسلام و قرآن است و این سخن امام، تنها سخنی مردمپسند است.
پاسخ:
دلیل بروز این شبهه ا، ین است که از یک سخنرانی چند صفحه ای تنها به یک جمله توجه شده و جملات دیگری که در پیش و پس این عبارت قرار دارد نادیده گرفته شده است؛ در حالی که همه به خوبی میدانیم برای فهم صحیح یک سخنرانی، باید هم سخنرانی را شنید و هم دانست که این سخنرانی به چه مناسبتی انجام شده است.
در شرایط آغاز انقلاب بین افراد غربگرا و فاسد، این تفکر وجود داشت که اسلام کارایی ندارد، بنابراین سعی کردند مردم را از رأی دادن به جمهوری اسلامی منصرف کنند ولی مردم در انتخابات شرکت کردند و بیش از 98 درصد به جمهوری اسلامی رأی دادند، یعنی رأی دادند که نوع حکومت در ایران جمهوری اسلامی باشد. امام در سخنرانی خود به این مطلب این گونه اشاره کردند:
«قشرهای مختلف، ریشه های فاسد رژیم سابق، عمال فاسد اجانب، جدیت کردند که نگذارند جمهوری اسلامی تحقق پیدا کند لکن شکست خوردند.»[1]
مخالفین پس از این شکست تلاش داشتند نگذارند قانون اساسی بر اساس قوانین اسلام نوشته شود، اما نظر امام خمینی (ره) این بود که قانون اساسی کشور باید زیر نظر افراد خبره و اسلام شناس تدوین گردد و بعد از آن مردم در انتخاباتی نظر خود را بگویند؛ ولی همان افراد اصرار داشتند که حقوقدانان غربی و غیر مسلمان باید قانون اساسی کشور را تدوین کنند و مردم هم حق اظهار نظر ندارند. امام در این شرایط مردم را آگاه کردند و گفتند: «بیدار باشید برادران! دشمنان خودتان را بشناسید. میخواهند نگذارند قانون اساسی بر طبق آن طوری که اسلام حکم میکند تصویب شود.»[2] «ما می خواهیم قانون اسلامی بنویسیم، [آنگاه] از غرب بیایند نظر بدهند؟ [آیا] باید قانون اسلامی مان را از غرب بگیریم؟! از غربزده ها بگیریم؟!»[3]
در ادامه امام مقابل تبلیغات مخالفین که اظهار نظر دربارۀ قانون اساسی را حق مردم نمیدانستند، گفتند: «میزان رأی ملت است»[4] علت این سخن امام آن بود که ایشان بخوبی میدانستند مردم مسلمان ایران هرگز به قانونی که خلاف اسلام باشد، رأی نخواهند داد، نه آنکه رأی مردم را بر رأی اسلام برتری دهند.
این سخن را بخوبی از سخنان امام خمینی (ره) در مواقع دیگر میتوان شناخت: «قانون اسلام یا فرمان خدا، بر همه افراد و بر دولت اسلامی حکومت تام دارد»[5].
برخی از سیاستمداران دم از رأی مردم میزنند؛ این موضوع فقط برای آن است که بتوانند در انتخابات موفق شوند و چند روزی ریاست کنند؛ اما امام خمینی ره صادقانه تصریح کردند که اگر بین رأی مردم و رأی اسلام تقابل باشد، مسلما فقط رأی اسلام دارای ارزش است: «اصولاً آنچه باید در نظر گرفته شود خداست نه مردم، اگر صد میلیون آدم، اگر تمام مردم دنیا یک طرف بودند، و شما دیدید که همۀ آنان حرفی میزنند که بر خلاف اصول قرآن است، بایستید و حرف خدا را بزنید، ولو این که تمام بر شما بشورند، انبیا همین طور عمل میکردند، مثلاً موسی در مقابل فرعون مگر غیر از این کرد؟ مگر موافقی داشت؟».[6]
[1]. همان، ص 169-170
[2] . همان، ص 171 .
[3] همان
[4] . همان، ج 8، ص 173
[5] . سید روح اله خمینی، حکومت اسلامی، ص 54.
[6] . صحیفه نور، ج12، ص 258.