منتظر حضور گرم شما در نمایشگاه بین المللی کتاب تهران هستیم آدرس ما: مصلی تهران شبستان امام خمینی(ره)،راهروی 22، غرفه 404زمان: 17 الی 27 اردیبهشت ماه
logo-new-javabgoo4logo-new-javabgoo4logo-new-javabgoo4logo-new-javabgoo4
  • صفحه اصلی
  • موضوعات
    • اخلاق
    • اعتقادات و کلام
    • تاریخ
    • دفاعی
    • سبک زندگی
    • سیاسی
    • عرفان و تصوف
    • فقه اهل سنت
    • فقه واحکام
    • قرآن و عترت
    • مراجع عظام
    • مشاوره‌
  • درباره
    • درباره ما
    • تماس با ما
    • ورود
پژوهشگاه امام صادق (ع)
✕
  • شما اینجا هستید
  • مطالب
  • فقه واحکام فلسفه احکام
  • سخت‌گیری و عذاب در شریعت آسان

سخت‌گیری و عذاب در شریعت آسان

دسته بندی ها
  • فلسفه احکام
برچسب ها
  • حجاب، احکام، گناه، علت، اسلام، شریعت، اختیار،

ممكن نیست خداى مهربان زنى را به خاطر آشكار بودن چند تار مو به جهنم ببرد اين سخت گيري‌ها مغاير با شريعت آسان اسلام است.

پاسخ:

اوّلا، در مهربانی خداوند تبارک و تعالی هیچ شکی نیست. خدای مهربان هرگز راضی به شقاوت و بدبختی و جهنّم رفتن انسان نیست، بلکه انسان با سوء اختیار خویش بیراهه می‌رود و جهنّمِ خود را می‌سازد و با اعمالش آتش آن را شعله‌ور می‌کند. بنابر این بهشت و جهنّم ثمرة اعمال و رفتار و خلقیات خود انسان است.

ثانیا، آسان بودن و به تعبیر روایات «سهله و سمحه»[1] بودنِ شریعت را با اباحی‌گری و لاابالیگری نباید اشتباه گرفت. بر اساس آیه « يُريدُ اللَّهُ بِكُمُ الْيُسْرَ وَ لا يُريدُ بِكُمُ الْعُسْر(بقره: 185)؛ خداوند، راحتى شما را مى‏خواهد، نه زحمت شما را!»، خداوند متعال، دین و احکام دینی را آسان قرار داده است و انسان به آسانی می‌تواند به آن عمل کند. شریعت اسلام سفت و سخت نیست بلکه به آسانی قابل عمل و اجراست. برای مثال خداوند متعال فرمود: روزه بگیر، اگر واقعا نمی‌توانی یا در مسافرت هستی، در وقت دیگری که توانایی پیدا کردی روزه بگیر، یا در نماز می‌فرماید: وضو بگیر، اگر نمی‌توانی تیمم کند و همین‌طور انجام بقیه احکام را آسان قرار داد. بنابر این آسان بودن به معنای بی‌تفاوتی یا لاابالی‌گری و یا ترک دستورات اسلام نیست بلکه به معنای راحتی در اجراست.

ثالثا، این استدلالی که در شبهه مطرح شده، برای همه گناهان و اموری که نافرمانی خداوند متعال است، می‌تواند به‌کار برده شود مثلا کسی که اهل غیبت است بگوید: خدای مهربان که به خاطر چهار تا غیبت کسی را عذاب نمی‌کند، یا کسی که اهل دروغ است بگوید: خدای مهربان که برای چند تا دروغ کوچک کسی را به جهنّم نمی‌برد، و همین‌طور برای همه گناهان کوچک و بزرگ می‌توان این حرف را زد. آیا این امر استهزا و مسخره کردن دین و دستورهای دینی نیست؟!.

رابعا: انسان نباید هیچ گناهی را کوچک شمارد، بلکه باید به خدایی که در مقابل او گناه می‌کند نگاه کند نه به کوچکی و بزرگی گناه و لذا کوچک شمردن گناه در روایات خود بزرگ‌ترین گناه شمرده شده است؛ امیرالمؤمنین علی علیه السلام می‌فرماید: «أَشَدُّ الذُّنُوبِ عِنْدَ اللَّهِ ذَنْبٌ صَغُرَ عِنْدَ صَاحِبِهِ؛[2] بزرگ‌ترین گناه، گناهی است که صاحبش آن را کوچک  بشمارد». علاوه بر اینکه همین گناهی که کوچک شمرده می‌شود، ممکن است آسیب‌های اجتماعی فراوانی داشته و جامعه‌ای را با مشکل مواجه کند که باید به این عواقب هم توجه داشت.

خامسا، خداوند متعال انسان را مختار آفریده و کسی را به اجبار به بهشت یا دوزخ نمی‌برد، بلکه این خود انسان است که با رفتارش، بهشت و جهنم را برای خودش می‌سازد؛ قیامت نیز تجسم عینی و نتیجه کرداری است که در این دنیا داشته است. به تعبیر قرآن کریم هر کار خیر یا شری که انسان در این عالم انجام می‌دهد آن را در آخرت می‌بیند: «فَمَنْ یَعْمَلْ مِثْقالَ ذَرَّهٍ خَیْراً یَرَهُ وَ مَنْ یَعْمَلْ مِثْقالَ ذَرَّهٍ شَرًّا یَرَهُ(زلزله: 7-8)؛ پس هر کس هم‌وزن ذرّه‌اى کار خیر انجام دهد خودِ آن را مى‌بیند و هر کس هم‌وزن ذرّه‌اى کار بد کرده خودِ آن را مى‌بیند» و در آیه دیگر می‌فرماید: «وَ مَن جاءَ بِالسَّیئه فَکُبَت وُجوُههم فِى النّار هَل تُجزون إِلاّ ما کُنتم تَعمَلون(نمل: 90)؛ آنان که کردار بد همراه خویش بیاورند، به رو در آتش افکنده مى‌شوند. آیا پاداشى جز آنچه عمل مى‌کردید خواهید داشت؟». لذا اگرچه باید به لطف و بخشش و مهر خداوند متعال در روز قیامت امیدوار بود، ولی این بدان معنا نیست که لطف او را دستاویزی برای گناه قرار داده و عذاب گناهکار را نعوذ بالله نامهربانی خداوند بدانیم؛ زیرا این عذاب، نتیجه و بازخورد کردار خود اوست نه خداوند متعال، اگر کسی که با رعایت ‌نکردنِ قوانین راهنمایی و رانندگی تصادف کند و برای همیشه زمین‌گیر شود، نمی‌تواند به راهنمایی و رانندگی اعتراض کند که چرا من اینگونه شدم و کسی هم نمی‌تواند بگوید کار پلیس ناعادلانه بود؛ زیرا این حادثه نتیجة طبیعی نقض قوانینی است که راهنمایی و رانندگی از قبل اعلام کرده و به آن هشدار داده بود. در مسئله قوانین الهی و عواقب بی‌توجهی به آن نیز چنین بوده و پیامبران الهی آنها را ابلاغ کرده و به عدم رعایت آنها هشدار دادند و لذا بی‌توجهی به قوانین الهی نیز ممکن است عذاب‌های جاودانه را به دنبال داشته باشد.

[1] .  « لَمْ يُرْسِلْنِي اللَّهُ تَعَالَى بِالرَّهْبَانِيَّةِ وَ لَكِنْ بَعَثَنِي بِالْحَنِيفِيَّةِ السَّهْلَةِ السَّمْحَةِ أَصُومُ وَ أُصَلِّي و…؛‏ خداوند مرا با رهبانيّت (ترك ازدواج) نفرستاده است ولى مرا با دين معتدل، آسان و راحت فرستاده است من خودم روزه مى‏گيرم و نماز مى‏خوانم‏ و…»،( محمد بن يعقوب كلينى، ‏الكافي، محقق / مصحح: غفارى على اكبر و آخوندى، محمد، تهران، دار الكتب الإسلامية، 1407 ق، ج 5، ص 494). مراد از «سهله و سمحه» که در این روایت و روایاتی نظیر آن آمده، آسان بودن اعمال و دستوراتی است که در این دین به انجام آن دستور داده شد نه لاابالی‌گری.

[2] . على بن محمد ليثى واسطى، عيون الحكم و المواعظ، محقق / مصحح: حسنى بيرجندى، حسين‏، قم، دار الحديث، 1376 ش‏، ص 112، حدیث 2432.

تعداد بازدید: 278
اشتراک گذاری

مطالب مرتبط

خودکشی

خودکشی

12 آبان, 1403

چرا خودکشی حرام است؟


مطالعه کامل
21 فروردین, 1403

دلیل و فلسفه نمازهای تکراری


مطالعه کامل
چرا روزه؟

چرا روزه؟

18 فروردین, 1403

دلایل وجوب روزه


مطالعه کامل
اسلام

اسلام

18 فروردین, 1403

احکام اسلام مطابق با زمان


مطالعه کامل
مرکز جوابگو

مرکز جوابگو ، با هدف جوابگویی دینی و تخصصی راه اندازی گردیده است و با بهره گیری از اساتید و فضلای حوزه و دانشگاه در ده گروه تخصصی پرسش‌های مخاطبان جواب می دهد ..


بیشتر بخوانید
تمام حقوق مربوط به پژوهشگاه علوم اسلامی امام صادق علیه السلام می باشد
    پژوهشگاه امام صادق (ع)