نکات مهم برای گفتگو با همسر
نکات مهم برای ارتباط کلامی با همسر چیست؟
اگرچه یک روش مشخص و ساده برای تقویت مهارت گفتگو با همسر وجود ندارد، اما چند نکته کلیدی برای برقراری ارتباط صحیح با همسر وجود دارد که هم در مکالمات منفی و هم در مکالمات مثبت در زندگی روزمره به شما کمک میکند.
- برای داشتن گفتگوی موثر با همسر مشکلات را در دل خود نگه ندارید
نکته اول و ساده در گفتگو آن است که برای برقراری گفتگوی موثر تلاش کنید! شکی نیست که برای حفظ آرامش یا برای اینکه نادان به نظر نرسید اجتناب از گفتگوهای مشکل سادهترین راه است. اما توجه داشته باشید که اگر هنگام اختلافات از صحبت با همسر خود طفره بروید، بهتدریج رویهم تلنبار میشوند و زمانی میرسد که طاقت خود را از دست میدهید و در هم میشکنید.
بهتر است درباره هر مسئله کوچکی بهصراحت با همسر صحبت کنید و همیشه از این روش پیروی نمایید، نه اینکه آنها را در دل خود انباشته کنید، چون در این صورت رابطه شما دچار آسیب خواهد شد. البته منظور این نیست که بر سر هر موضوع کوچکی شریک زندگی خود را به باد انتقاد بگیرید. نادیده گرفتن و فراموش کردن مسائل کوچک موضوع مهمی است ـــ اما اگر چیزهایی وجود دارد که همیشه شما را آزار میدهند، بهتر است درباره آنها با همسر گفتگو کنید تا اینکه آنها را سربسته نگه دارید.
- هنگام صحبت با همسر او را در حالت تدافعی قرار ندهید
اگر شریک زندگی شما بر سر موضوعی با شما مخالفت کند شما بهراحتی میتوانید با گفتن اشتباهات او و متهم کردنش به انواع و اقسام خطاها واکنش نشان دهید. اما مشکل اینجاست که با این کار فقط او را در حالت تدافعی قرار میدهید.
ما اغلب اوقات در جلسات مشاوره خانواده حضوری به مراجعهکنندگان توصیه میکنیم از جملههایی استفاده کنند که فاعل آنها ’من’ میباشد. یعنی با این جملات در وهله اول درباره اینکه احساسات شما چگونه تحت تأثیر قرار گرفته صحبت کنید. میتوانید جملات خود را به این صورت بگویید: “وقتی تو کار x را انجام میدهی، من احساس y پیدا میکنم.”
اگر در صحبتهای خود روی احساساتتان تمرکز کنید نشان میدهید که مسئولیت احساسات ایجاد شده را به گردن میگیرید و در این صورت شریک زندگی شما کمتر حس میکند او را مورد حمله قرار دادهاید. این یک تغییر ساده است اما باعث میشود لحن مخالفت از بین برود و احتمال اینکه کنترل خود را از دست بدهید کمتر میشود.
- برای برقراری گفتگوی صحیح با همسر زمان و مکان مناسبی انتخاب کنید
مسئله فقط این نیست که چه میگویید و چگونه میگویید، بلکه زمان و مکان گفتگو با همسر نیز اهمیت دارد. گاهی درنظرگرفتن مکان و زمان خاص و مناسب برای صحبت با همسر مفید واقع میشود.
این کار مزایایی دارد. وقتی برای صحبت با همسر زمان در نظر میگیرید، یعنی میخواهید تمام توجه خود را به آن معطوف کنید و نمیخواهید قبل از انجام کار دیگری باشد؛ مانند قبل از بیرون رفتن از خانه یا قبل از خوابیدن. اگر یک جلسه کاری مهم داشته باشید، هرگز درحالیکه از راهروها عبور میکنید درباره آن حرف نمیزنید، پس چرا در روابط شخصی خود معمولاً این کار را انجام میدهید؟
همچنین تغییر دادن مکان یعنی تغییر دادن طرز فکر. اگر در خانه زیاد مشاجره میکنید، فضای خانه باعث میشود در دعوا با همسر خود یک رفتار را مدام تکرار کنید. رفتن به مکانی دیگر، یا حتی انجام یک کار دیگر هنگام گفتگو با همسر، مانند رانندگی یا قدمزدن، به شما کمک میکند دیدگاه خود را تغییر دهید.
- برای داشتن ارتباط کلامی موثر با همسر برای حرفزدن و شنیدن بهاندازه کافی وقت صرف کنید
ما دوست داریم فکر کنیم گفتگوی صحیح با همسر یعنی اینکه طرف مقابل همه حرفهای ما را بشنود، اما این فقط نصف قضیه است. اهمیت یک گفتگوی موثر با همسر به آن است که هر دو طرف به حرف های یکدیگر گوش بدهند.
اغلب اوقات هنگام گفتگو، فقط منتظریم نوبت به ما برسد که صحبت کنیم. ما فقط میشنویم او حرف میزند، اما حواسمان به جوابی است که میخواهیم بدهیم: ’درست نیست، واقعاً دارم عصبانی میشوم. ’ این امر قابلدرک است: کسی دوست ندارد چیزی علیه خودش بشنود. اما برای آن که به نظر شریک زندگی خود پی ببرید، باید با دقت به حرفهایش گوش دهید و درباره آن تأمل کنید.
بهکاربردن این شیوه آسان به شما کمک خواهد کرد: یکی حرف بزند، دیگری گوش دهد و بعد حرفهایی که گفته شد تجزیهوتحلیل شود: ’انگار با این حرف میخواهی بگویی که … ’ و بعد کسی که گوش میداد حرف بزند و دیگری گوش دهد. تکرار گفتههای طرف مقابل روش واقعاً مؤثری در گفتگو با همسر است. این روش هم به شریک زندگی شما نشان میدهد که حرف های او را درک میکنید و هم در واقع درک حرف های او برای شما آسانتر میشود ــــ درست مثل وقتیکه اگر مطلبی را بلندبلند بگویید راحتتر آن را حفظ میکنید.
اختلاف با همسر در یک ازدواج موفق نیز وجود دارد. لزومی ندارد که حتماً سر موضوعی با یکدیگر توافق داشته باشید. مسئله این است که یکدیگر را درک نمایید و بهاینترتیب راه حلی پیدا کنید. اگر همیشه این را بهعنوان یک هدف در ذهن خود نگه دارید میبینید که کمتر کار به مشاجره میکشد.
- تقویت مهارت ارتباط کلامی با همسر با تمرین کردن
نکته آخر اینکه گفتگو با همسر یک مهارت به شمار میرود و باید برای بهدستآوردن آن بهاندازه کافی تمرین داشته باشید. اگر میخواهید بهعنوان یک زوج در گفتگو مهارت کسب کنید، باید عادتهای مثبت برای این کار را در خود به وجود آورید و برای حفظ این عادتها واقعاً تلاش کنید.
بعضی روزها شما از بقیه بهتر هستید و بعضی روزها اصلاً نمیتوانید از عهده این کار بربیایید. اما اگر عادت خود را حفظ کنید، میبینید که بهمرورزمان توانایی شما در بیان آنچه در ذهن دارید و گوش دادن به چیزهایی که شریک زندگی شما در ذهن دارد، افزایش مییابد.
- برای بهبود هنر گفتگو با همسر از دیگران کمک بگیرید
اگر میخواهید این نکات را دررابطه با شریک زندگی خود به کار بگیرید، اما از بدتر شدن اوضاع میترسید، نگران نباشید، فقط به کمی کمک احتیاج دارید که در مسیر درستی قرار بگیرید. شما هم اکنون میتوانید از طریق سایت مشاوره باما با بهترین مشاور در زمینه بهبود رابطه کلامی با همسر صحبت کنید.