وظیفه خانم ها در تعارض بین ادای حق شوهر با والدین
پرسش:
مى خواستم بدانم خانمها نسبت به شوهرشان وظيفه شرعى بيشترى دارند يا نسبت به پدر و مادر؟ به فرض اينكه اگر شوهر به اداى حقوق والدين مايل نباشند ـ به هر دليلى، حق يا ناحق ـ خانم نسبت به همسرش بيشتر تعهد دارد، يا نسبت به پدر و مادر؟ و در اين مورد صله ارحام نسبت به پدر و مادر به چه صورتى مى تواند باشد؟
پاسخ:
اينكه ايشان فرمودند به حق يا ناحق، آن جايى كه ناحق باشد كه خوب حقى ندارد، كه با حق پدر و مادر تعارضى وجود داشته باشد. ضمن اينكه صله رحم را هم به عنوان حق پدر و مادر نمى توان تلقى كرد، و اين تعبير خيلى دقيق نيست. يك تكليفى است به گردن انسان، و اين بيشتر يك تكليف الهى مى باشد تا حق پدر و مادر. حالا اگر بين اين دو منافات بود همان طور كه قبلاً عرض كردم بايد ببيند كه كدام مهمتر است، اگر پدر و مادر باشند بر فرض كه ايشان نتوانستند به ديدار آنها بروند، قطع رحم انجام نداده اند، بلكه مى توانند از راه هاى ديگر اظهار محبت و پيوند با آنها را داشته باشد. اما اينكه فرمودند شوهر به حق يا ناحق جلوگيرى مى كند، به ناحق را كه نبايد جلوگيرى كند. به حق هم كه حق شوهر مى باشد بايد حق همسرى را مراعات كرد، اگر اين حق منافات داشت با بعضى از سنتها مثلاً پدر و مادر مريض مى باشند، خوب عيادت آنها امرى بسيار پسنديده مى باشد، اما شوهر راضى نيست، دليل اين مورد در روايت داريم كه نرويد، در عين حال كه كار پسنديده اى مى باشد ولى اين كار را انجام ندهد چون صله رحم منحصر به اين نيست، يا مثلاً مراسم تشييع پدر و مادرش نرفت، يا عروسى خواهر و برادرش نرفت، اينها قطع رحم نيست. اگر مى رفت خوب بود، ولى شوهرش نهى مى كند و بيرون رفتن از خانه از حقوق شوهر مى باشد، و اين حق را نمى توان با آداب و رسوم از بين برد.
نكته ديگرى كه باز هم تأكيد مى كنم اگر خانواده هاى ما با حقوق و تكاليفشان آشنا بودند، اين سؤالات مطرح نمى شد و اين مشكلات پيش نمى آمد. بنده به طور جدى معتقد مى باشم كه زوجين هر دو در حد زيادى به تكاليفشان آشنا نيستند، درصد كمى هم كه اين را مى دانند، متأسفانه انجام نمى دهند، مثلاً اگر مرد مى دانست با اين ممانعت از صله رحم كه از واجبات مهم مى باشد باعث انجام چه گناهى شده است، هيچ وقت اين كار را نمى كرد خانم هم اگر مى دانست كه اين حق شوهر مى باشد كه بدون اجازه بيرون نرود ناراحت هم نمى شد. حالا شايد مثلاً در يك مجلسى، ديد و بازديدى شود، و لذتى باشد، اما اين ثوابى را كه در اطاعت امر شوهر در حساب او نوشته مى شود با هيچ چيزى نمى توان عوض كرد. اگر خانم اينها را خبر داشته باشد ناراحت نمى شود، و نشستن در خانه را بر هر مجلسى ترجيح مى دهد، خلاصه بنده توصيه مى كنم مخصوصاً به جوانها كه قبل از ازدواج آنچه كه در اسلام حق و تكليف برايشان در نظر گرفته شده است مطالعه كنند، كه اگر تكاليف شرعى خود را اجرا كنند، بنده به طور تحقيق عرض مى كنم كه زندگى آنها بهشت مى شود.
منبع: جزوه پاسخ به پرسش ها و شبهات ج 2 / استاد رضا محمدی/ انتشارات زمزم هدایت/ پژوهشگاه علوم اسلامی امام صادق علیه السلام