منتظر حضور گرم شما در نمایشگاه بین المللی کتاب تهران هستیم آدرس ما: مصلی تهران شبستان امام خمینی(ره)،راهروی 22، غرفه 404زمان: 17 الی 27 اردیبهشت ماه
logo-new-javabgoo4logo-new-javabgoo4logo-new-javabgoo4logo-new-javabgoo4
  • صفحه اصلی
  • موضوعات
    • اخلاق
    • اعتقادات و کلام
    • تاریخ
    • دفاعی
    • سبک زندگی
    • سیاسی
    • عرفان و تصوف
    • فقه اهل سنت
    • فقه واحکام
    • قرآن و عترت
    • مراجع عظام
    • مشاوره‌
  • درباره
    • درباره ما
    • تماس با ما
    • ورود
پژوهشگاه امام صادق (ع)
✕
  • شما اینجا هستید
  • مطالب
  • فقه واحکام اجتماعی خمس و زکات احکام خمس
  • چرا خمس واجب است؟

چرا خمس واجب است؟

دسته بندی ها
  • احکام خمس
برچسب ها

 

  چرا خمس واجب است؟ آیه 41 سوره انفال در مورد غنایم جنگی(بدر) نازل شد! چرا در مورد زکات آیات زیادی نازل شده تبلیغ نمی شود؟ آیا امام علی (ع) در دوره خلافت خود خمس می گرفت؟ چرا در نهج البلاغه با آن اشاره نشده؟ و….؟
  باسلام دوست عزیز در پاسخ به سوال اشاره به دو دو مطلب لازم است :
  1- در مورد خمس فقط يک آيه وجود دارد درحالي که براي زکات آيات متعددي نازل شده است بنابراين زکات مهمتر از خمس است.
  2- شأن نزول آيه خمس در مورد غنائم جنگي است و معناي لغوي غنائم هم به غنائم جنگي اختصاص دارد
  اختصاص يک آيه بر حکمي از احکام الهي و در مقابل اختصاص آيات متعددي بر حکمي ديگر از احکام خداي متعال دليل بر اهميت ذاتي کمتر حکم اول و اهميت بيشتر حکم دوم نسبت به حکم اول ندارد.
  دليل نقضي :
> احکام ديگري وجود دارد که از اهميت زيادي برخوردارند. ولي در قرآن چند آيه محدود به آنها اختصاص يافته است. مانند حج و روزه.
> اين احکام نيز به نسبت به احکامي مانند نماز و زکات که از آيات بيشتري برخوردارند ، آيات کمتري و محدودتري را به خود اختصاص داده اند. ولي کمي آيات مربوط به آنها دليل بر کم اهميت بودن آنها نسبت به احکام با آيات بيشتر، نيست.
> همچنين احکامي در شرع مقدس اسلام وجود دارد که هيچ کدام آنها در قرآن نيامده اند ولي مسلمانان وجوب آنها و احکام عمل کردن به آنها را از سنت پيامبر دريافت کرده و شکي در وجوب آن ندارند.
> مانند نماز آيات و برخي از غسلها و موارد ديگر.
> جواب حلّي :
> اختصاص آياتي کمتر به حکمي از احکام نسبت به احکامي ديگر و همين طور اختصاص آيات بيشتر به حکمي نسبت به احکامي ديگر به فراخور شمول زماني ، آماري و جمعيتي آنها مي باشد.
> به عنوان مثال اگر زکات از آيات بيشتري برخوردار است به علت اين است که زکات دايره شمول جمعيتي بيشتر از خمس دارد. زکات حکمي است که دايره و مساحت شمول آن تمام افراد جامعه اسلامي ( و حتي در برخي از موارد غير مسلمانان ) مي باشند که اگر دچار مشکل اقتصادي و عسرت مالي شدند بتوانند از اين امکان استفاده کنند.
> ولي دائره شمول خمس محدودتر از زکات مي باشد و شامل همه افراد جامعه اسلامي نمي شود. بلکه در مقابل زکات که براي بني هاشم ( خاندان رسول الله در زمان ما ) حرام مي باشد و آنها حق استفاده از آن را ندارند ، براي فقرا و مستمندان از آنان اختصاص دارد و نيز سهمي از آن مخصوص حاکم جامعه اسلامي است براي رفع مايحتاج هاي مخصوص امور حکومتي که از ديدگاه شيعه در زمان پيامبر ، حاکم اسلامي پيامبر است و در زمان ائمه ، ائمه اطهار عليهم السلام.
> «عن مجاهد، قال كان النبي ص و أهل بيته لا تحل لهم الصدقة فجعل لهم الخمس‏» (1)
> “مجاهد مي گويد : صدقه ( زکات واجب و غير واجب ) بر پيامبر و اهل بيت ايشان عليهم الصلاه و السلام حلال نمي باشد. پس خمس براي آنها قرارداده شده است.”
> اما فلسفه اينکه چرا زکات براي خاندان پيامبر اکرم حرام شده است و در مقابل اين ممنوعيت حکمي مانند خمس تشريع شده است ؟ مساله اي است که بايد در جايگاه خود بحث شود.
> نکته دوم :
> هرچند که اين آيه در مورد نحوه تقسيم غنائمي که در جنگ به دست آمده است نازل شده است ولي نزول يک آيه در موردي خاص ، دليل بر اختصاص آن آيه در آن مورد خاص نمي شود. چرا که در آن صورت اکثريت قريب به اتفاق آيات قرآن به همان مواردي که آيات در آن موارد خاص نازل شده اند محدود مي شد و ديگر در موارد ديگر قابل بهره برداري و استتناد نبود.
> به عبارت روشن‏تر هيچ مانعى ندارد كه مفهوم آيه يك معنى كلى و عمومى باشد و در عين حال مورد نزول آيه غنائم جنگى كه يكى از موارد اين حكم كلى است بوده باشد و اين گونه احكام در قرآن و سنت فراوان است كه حكم كلى است و مصداق جزئى است:
> مثلا در آيه 7 سوره حشر مى‏خوانيم ما آتاكُمُ الرَّسُولُ فَخُذُوهُ وَ ما نَهاكُمْ عَنْهُ فَانْتَهُوا”:” هر چه پيامبر براى شما مى‏آورد بگيريد و هر چه از آن نهى مى‏كند خود دارى كنيد”.
> اين آيه يك حكم كلى در باره لزوم پيروى از فرمانهاى پيامبر (ص) بيان مى‏كند در حالى كه مورد نزول آن اموالى است كه از دشمنان بدون جنگ به دست مسلمانان مى‏افتد (و اصطلاحا به آن” فى‏ء” گفته مى‏شود).
> و نيز در آيه 233 سوره بقره يك قانون كلى به صورت” لا تُكَلَّفُ نَفْسٌ إِلَّا وُسْعَها”:” هيچ كس بيش از آنچه قدرت دارد تكليف نمى‏شود” بيان شده در حالى كه مورد آيه در باره اجرت زنان شيرده است و به پدر نوزاد دستور داده شده است به اندازه توانايى خود به آنها اجرت بدهد، ولى آيا ورود آيه در چنين مورد خاصى مى‏تواند جلو عموميت اين قانون (عدم تكليف به ما لا يطاق) را بگيرد؟! خلاصه اينكه: آيه در ضمن آيات جهاد وارد شده ولى مى‏گويد: هر در آمدى از هر موردى عايد شما شود كه يكى از آنها غنائم جنگى است خمس آن را بپردازيد مخصوصا” ما” موصوله و” شي‏ء” كه دو كلمه عام و بدون هيچ گونه قيد و شرطند اين موضوع را تاييد مى‏كنند.
> حال بايد ببينيم كه” غنيمت” در لغت و در نظر عرف چه معنى مى‏دهد؟! آيا راستى منحصر به غنائم جنگى است و يا هر گونه در آمدى را شامل مى‏شود؟
> آنچه از كتب لغت استفاده مى‏شود، اين است كه در معنى ريشه لغوى اين كلمه عنوان جنگ و آنچه از دشمن به دست مى‏آيد، نيامده است، بلكه هر در آمدى را شامل مى‏شود، به عنوان شاهد به چند قسمت از كتب معروف و مشهور لغت كه مورد استناد دانشمندان و ادباى عرب است اشاره مى‏كنيم:
> در كتاب” لسان العرب” جلد دوازدهم مى‏خوانيم” و الغنم الفوز بالشى‏ء من غير مشقة … و الغنم، الغنيمة و المغنم الفي‏ء … و فى الحديث الرهن لمن رهنه له غنمه و عليه غرمه، غنمه زيادته و نمائه و فاضل قيمته … و غنم الشي‏ء فاز به …
> :” غنم يعنى دسترسى يافتن به چيزى بدون مشقت، و” غنم” و” غنيمت” و” مغنم” به معنى فى‏ء است (فى‏ء را نيز در لغت به معنى چيزهايى كه بدون زحمت به انسان مى‏رسد ذكر كرده‏اند …)
> و در حديث وارد شده كه گروگان در اختيار كسى است كه آن را به گرو گرفته، غنيمت و منافعش براى اوست و غرامت و زيانش نيز متوجه اوست و نيز غنم به معنى زيادى و نمو و اضافه قيمت است، و فلان چيز را به غنيمت گرفت يعنى به او دست‏رسى پيدا كرد.”
> و در كتاب” تاج العروس” جلد نهم مى‏خوانيم” و الغنم الفوز بالشي‏ء بلا مشقة”:” غنيمت آن است كه انسان بدون زحمت به چيزى دست يابد”.
> در كتاب” قاموس” نيز غنيمت بهمان معنى فوق ذكر شده است.
> و در كتاب” مفردات راغب” مى‏خوانيم غنيمت از ريشه” غنم” به معنى” گوسفند” گرفته شده و سپس مى‏گويد” ثم استعملوا فى كل مظفور به من جهة العدى و غيره” يعنى:” سپس در هر چيزى كه انسان از دشمن و يا غير دشمن به دست مى‏آورد به كار رفته است.” حتى كسانى كه يكى از معانى غنيمت را غنائم جنگى ذكر كرده‏اند انكار نمى‏كنند كه معنى اصلى آن معنى وسيعى است كه به هر گونه خيرى كه انسان بدون مشقت به آن دست يابد گفته مى‏شود.
> در استعمالات معمولى نيز” غنيمت” در برابر” غرامت” ذكر مى‏شود، همان طور كه معنى” غرامت” معنى وسيعى است و هر گونه غرامت را شامل مى‏شود” غنيمت” نيز معنى وسيعى دارد و به هر گونه در آمد قابل ملاحظه‏اى گفته مى‏شود اين كلمه” در نهج البلاغه” در موارد زيادى به همين معنى آمده است، در خطبه 76 مى‏خوانيم” اغتنم المهل”:” فرصت‏ها و مهلت‏ها را غنيمت بشماريد”.
> و در خطبه 120 مى‏فرمايد”
> من اخذها لحق و غنم‏
> “:” كسى كه به آئين خدا عمل كند به سر منزل مقصود مى‏رسد و بهره مى‏برد” در نامه 53 به مالك اشتر مى‏فرمايد:”
> و لا تكونن عليهم سبعا ضاريا تغتنم اكلهم‏
> “: در برابر مردم مصر همچون حيوان درنده‏اى مباش كه خوردن آنها را غنيمت و در آمدى براى خود فرض كنى”.
> و در نامه 45 به عثمان بن حنيف مى‏فرمايد:”
> فو اللَّه ما كنزت من دنياكم تبرا و لا ادخرت من غنائمها وفرا
> “:” به خدا سوگند از دنياى شما طلايى نياندوختم و از غنائم و در آمدهاى آن اندوخته‏اى فراهم نكردم”.
> و در كلمات قصار، در جمله 331 مى‏فرمايد
> ان اللَّه جعل الطاعة غنيمة الاكياس‏
> :” خداوند اطاعت را غنيمت و بهره هوشمندان قرار داده است”.
> و در نامه 41 مى‏خوانيم”
> و اغتنم من استقرضك فى حال غناك‏
> “:” هر كس در حال بى‏نيازيت از تو قرضى بخواهد غنيمت بشمار.”
> و نظير اين تعبيرات بسيار فراوان است كه همگى نشان مى‏دهد” غنيمت” منحصر به غنائم جنگى نيست.
>
> پي نوشت :
> 1. حسكانى عبيد الله بن احمد ، شواهد التنزيل لقواعد التفضيل ، تهران ، نشر سازمان چاپ وانتشارات وزارت ارشاد اسلامى‏ ، سال 1411هـ.ق ،ج 1 ، ص 288.
>
>

تعداد بازدید: 110
اشتراک گذاری

مطالب مرتبط

19 خرداد, 1400

خرید زمین کشارزی


مطالعه کامل
19 خرداد, 1400

سال خمسی


مطالعه کامل
19 خرداد, 1400

خمس به پوشاک


مطالعه کامل
19 خرداد, 1400

خمس پس انداز


مطالعه کامل
مرکز جوابگو

مرکز جوابگو ، با هدف جوابگویی دینی و تخصصی راه اندازی گردیده است و با بهره گیری از اساتید و فضلای حوزه و دانشگاه در ده گروه تخصصی پرسش‌های مخاطبان جواب می دهد ..


بیشتر بخوانید
تمام حقوق مربوط به پژوهشگاه علوم اسلامی امام صادق علیه السلام می باشد
    پژوهشگاه امام صادق (ع)