اى که دل ها همه از داغ غمت غمگین است/ وى که از خون تو صحراى بلا رنگین است/ نرود یاد لب تشنه ات از خاطره ها/ هر که را مى نگرم از غم تو غمگین است/ ایام سوگواری تاسوعا و عاشورای حسینی تسلیت باد
logo-new-javabgoo4logo-new-javabgoo4logo-new-javabgoo4logo-new-javabgoo4
  • صفحه اصلی
  • موضوعات
    • اخلاق
    • اعتقادات و کلام
    • تاریخ
    • دفاعی
    • سبک زندگی
    • سیاسی
    • عرفان و تصوف
    • فقه اهل سنت
    • فقه واحکام
    • قرآن و عترت
    • مراجع عظام
    • مشاوره‌
  • درباره
    • درباره ما
    • تماس با ما
    • ورود
پژوهشگاه امام صادق (ع)
✕
  • شما اینجا هستید
  • مطالب
  • قرآن و عترت
  • بهشت در آیات و روایات

بهشت در آیات و روایات

دسته بندی ها
  • قرآن و عترت
برچسب ها
لطفا آیه و یا حدیثی بیاورید که بهشت برای انسان است.
در قرآن كريم خداوند بارها در مورد بهشت و پاداش به نيكوكاران در آیات مختلف سخن رفته است. بر اساس آیات قرآن کریم و احادیث پیشوایان دین، بهشت موعود جایگاهی است که همه وسایل و ابزارهای شادی آفرین و لذت بخش در اختیار انسان¬ها قرار می¬گیرد.
چشمه¬های جوشان و گوارا و نهرهای روان و شفاف و صحنه¬ها و فضاهای شادی آفرین و لذت بخش، همه برای بهشتیان می¬باشد. قرآن کریم، این صحنه¬های نشاط آور و لذت بخش را که پاداش مؤمنان و متقین و صالحان است، در 42 آیه و با عبارات: «جنّات تجری من تحتها الانهار… » مطرح کرده است.
خانه¬هایی که به منظور پاداش به مؤمنان بهشتی داده می¬شود با عبارت «وَ مَساكِنَ طَيِّبَةً في‏ جَنَّاتِ عَدْنٍ»(التوبه/72) آمده است. مساکن طیبه، خانه¬هایی است پاکیزه و تمیز، وسیع و بزرگ و دارای همه وسایل و امکانات رفاهی که در قلب «بهشت عدن» قرار دارد. در حديثى از پيامبر (ص) چنين مى‏خوانيم: عَدْنٌ دارُ اللَّهِ الَّتِي لَمْ‏تَرَها عَيْنٌ وَ لَمْ‏يَخْطُرْ عَلى‏ قَلْبِ بَشَرٍ، لايَسْكُنُها غَيْرُ ثَلاثَةٍ النَّبِيِّينَ وَ الصِّدِّيقِينَ وَ الشُّهَداءِ: «عدن آن خانه پروردگار است كه، هيچ چشمى آن را نديده، و به فكر كسى خطور نكرده، و تنها سه گروه در آن ساكن مى‏شوند: پيامبران، صديقان (آنها كه پيامبران را تصديق كردند و از آنها حمايت كردند) و شهيدان».(تفسير نمونه، ج‏8، ص: 54)
قرآن مي¬فرمايد: « كَذلِكَ وَ زَوَّجْناهُمْ بِحُورٍ عينٍ» (دخان/54) ترجمه: اين چنيند بهشتيان و آنها را با حور العين تزويج مي كنيم. آيات قبل و بعد دربارة پاداش بهشتيان است كه در هفت قسمت خلاصه شده است، نخست اينكه پرهيزگاران در جايگاه امن و اماني هستند و هيچگونه ناامني ندارند، قسمت دوم، آنها در ميان باغها و چشمه¬ها بسر مي¬برند و جايگاه آنها از هر سو با درختان و چشمه¬ها احاطه شده «في جنات و عيون» قسمت سوم، به لباس¬هاي زيباي آنها اشاره كرده و مي¬افزايد: آنها لباس¬هايي از حرير لطيف و نازك و ضخيم مي پوشند و در برابر يكديگر بر تخت¬ها جاي دارند. و قسمت چهارم، نوبت به همسران آنها مي¬رسد، قرآن مي¬گويد: آري اينچنين هستند بهشتيان و حور العين را به همسري آنها در مي¬آوريم در آيه ديگر در سوره صاد ديگر از حور العين صحبت نكرده است و اينگونه مي فرمايد: «وَ عِنْدَهُمْ قاصِراتُ الطَّرْفِ أَتْراب‏» (ص/ 52) و اطراف و نزد آنها همسراني است كه تنها چشم به همسرانشان دوخته و همگي هم سن هستند. و فقط به همسران خود عشق مي ورزند. 
حدود 11 آيه در قرآن كريم، صفات همسران بهشتي را بر مي¬شمرد و در آيات مختلف حالات آنها را با جملاتي زيبا تبيين مي¬فرمايد. در سوره بقره ويژگي¬هاي همسران بهشتي را اين چنين توصيف مي¬كند؛ «لَهُمْ فيها أَزْواجٌ مُطَهَّرَةٌ وَ هُمْ فيها خالِدُون‏» (بقره/25) و براي آنها همسراني پاك و پاكيزه است و جاودانه در آن خواهند بود. در آيه كريمه به دو موضوع اشاره مي¬فرمايد: يكي از نعمت¬هاي بهشتي، همسران پاك و پاكيزه است. پاك از همة آلودگي¬هايي كه در جهان ممكن است داشته باشند، پاك از نظر روح و قلب و پاك از نظر جسم و تن.
و دوم نعمت¬هاي بهشتي چون جاوداني هستند، فنا و زوال براي آنها نيست از هر جهت كامل و آرام بخش است. 
در سوره كهف آمده است كه بهشتيان با دستبندهايي از طلا تزئين مي¬شوند؛ «يُحَلَّوْنَ فيها مِنْ أَساوِرَ مِنْ ذَهَبٍ وَ يَلْبَسُونَ ثِياباً خُضْراً مِنْ سُنْدُسٍ وَ إِسْتَبْرَقٍ مُتَّكِئينَ فيها عَلَى الْأَرائِكِ نِعْمَ الثَّوابُ وَ حَسُنَتْ مُرْتَفَقا» (كهف/31) 
از دیگر آیاتی که بیان کننده نعمات بهشتی برای انسان¬های مؤمن می¬باشد آیات 8 به بعد سوره غاشیه است که می¬فرماید: وُجُوهٌ يَوْمَئِذٍ ناعِمَةٌ (8) لِسَعْيِها راضِيَةٌ (9) في‏ جَنَّةٍ عالِيَةٍ (10) ترجمه: چهره‏هايى در آن روز شاداب و باطراوتند، (8) و از سعى و تلاش خود خشنودند، (9) در بهشتى عالى جاى دارند، (10)
همچنین آیات آخر سوره مطففین می¬فرماید: تَعْرِفُ في‏ وُجُوهِهِمْ نَضْرَةَ النَّعيمِ (24) يُسْقَوْنَ مِنْ رَحيقٍ مَخْتُومٍ (25) در چهره‏هايشان طراوت و نشاط نعمت را مى‏بينى و مى‏شناسى! (24) آنها از شراب (طهور) زلال دست‏نخورده و سربسته‏اى سيراب مى‏شوند! (25)
بالاتر از همه نعمات بهشتی، نعمتی است که خداوند در سوره مائده آیه 119 بیان فرموده است؛ (رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُمْ وَ رَضُوا عَنْهُ ذلِكَ الْفَوْزُ الْعَظيم)‏ خداوند از آنان خشنود است و آنان هم به خاطر آن پیروزی (فوز عظیم) از خداوند کمال رضایت و رضوان و خشنودی را دارند.
در پایان حديثى از امام باقر (ع) مى‏خوانيم: خداوند روز قيامت در مورد بهشتيانى كه در دنيا با قرآن بوده‏اند مى‏گويد: وَ عِزَّتِي وَ جَلَالِي، وَ عُلُوِّي وَ ارْتِفَاعِ مَكَانِي لَأَنْحَلَنَّ لَهُ الْيَوْمَ خَمْسَةَ أَشْيَاءَ … إِنَّهُمْ شَبَابٌ لَايَهْرَمُونَ وَ أَصِحَّاءُ لَايَسْقُمُونَ وَ أَغْنِيَاءُ لَايَفْتَقِرُونَ وَ فَرِحُونَ لَايَحْزَنُونَ وَ أَحْيَاءٌ لَايَمُوتُونَ ثُمَّ تَلَا هَذِهِ الْآيَةَ: لايَذُوقُونَ فِيهَا الْمَوْتَ إِلَّا الْمَوْتَةَ الْأُولى‏: «به عزت و جلالم سوگند، و به علو و بلندى مقامم قسم، من پنج چيز را به او مى‏بخشم … آنها هميشه جوان‏اند و پير نمى‏شوند، تندرست‏اند و بيمار نمى‏گردند، توانگرند و فقير نخواهند شد، خوشحال‏اند و اندوهى به آنها راه نمى‏يابد، و هميشه زنده‏اند و نمى‏ميرند، سپس اين آيه را تلاوت فرمود: لايَذُوقُونَ فِيهَا الْمَوْتَ إِلَّا الْمَوْتَةَ الْأُولى‏»(تفسير نمونه، ج‏21، ص: 230)
تعداد بازدید: 257
اشتراک گذاری

مطالب مرتبط

هم قرآن بخوانیم هم ترجمه

هم قرآن بخوانیم هم ترجمه

31 اردیبهشت, 1404

اگر فقط ترجمه قرآن را بخوانیم، آیا نتیجه بهتری نمی ‌گیریم؟


مطالعه کامل
5 دی, 1402

یک شبهه قرآنی


مطالعه کامل
4 دی, 1402

همه علوم در قرآن


مطالعه کامل
20 آبان, 1402

شناخت احادیث جعلی و غیر جعلی


مطالعه کامل
مرکز جوابگو

مرکز جوابگو ، با هدف جوابگویی دینی و تخصصی راه اندازی گردیده است و با بهره گیری از اساتید و فضلای حوزه و دانشگاه در ده گروه تخصصی پرسش‌های مخاطبان جواب می دهد ..


بیشتر بخوانید
تمام حقوق مربوط به پژوهشگاه علوم اسلامی امام صادق علیه السلام می باشد
    پژوهشگاه امام صادق (ع)