بیت کوین یا رمزارزها چه حکمی دارند؟ اگر حرام است چرا دولت برای دور زدن تحریم از آن استفاده میکند؟
پاسخ:
بیت کوین یا رمزارز به عنوان یک نوع پول اعتباری شناخته می شود و مرحله جدیدی در تاریخ پول به شمار می آید. اصل ایجاد و خرید فروش پول های رمزپایه از نظر شرعی اشکالی ندارد ولی در مورد بیت کوین به جهت دو خصوصیتی که در این نوع پول رمزپایه وجود دارد، برخی فقها خرید و فروش آن را جایز نمی دانند.
باید دقت داشت از آنجا که این مسئله امری حکومتی است؛ فتوای مقام معظم رهبری در این باره واجب الاطاعه است. امام خامنه ای عقیده دارند رعایت قوانین رسمی کشور دراین زمینه لازم الاجراست و ازآنجا که قوانین رسمی به تأیید فقهای شورای نگهبان میرسد؛ ضرورت دارد نگاه این فقها به مسئله بررسی شود. یکی از فقهای شورای نگهبان، یعنی آیت الله مدرسی یزدی، معتقد به جواز استفاده از بیت کوین و ارز دیجیتال است و همۀ دلایل منع و حرمت را در کتاب خویش پیرامون فقه رمز ارزها پاسخ گفته و مردود دانسته است. بنابراین اصل حرام دانستن بیت کوین و ارزهای دیجیتال مردود است.[1]
استفاده از رمزارزها برای دورزدن تحریمها به دست دولت براساس ضرورت و نیاز جامعۀ اسلامی است و براساس قوانین و مقررات اسلامی جایز است.
مقام معظم رهبری فقط به قوانین و مقررات ارجاع داده اند و هیچ فتوای صریحی نداده اند. ازاین رو، نظر شورای نگهبان که قوانین را از لحاظ شرعی تأیید میکند، ملاک است.
ارجاعات:
[1]. ر.ک. سیدمحمدرضا مدرسی یزدی، فقه رمزارزها، قم، فقه معاصر، 1401، ص 90 – 140.
برگرفته از کتاب پرسمان معرفتی 2، قم، زمزم هدایت، 1402، 55-54.
معامله رمزارزها طبق دیدگاه رهبر انقلاب؛ جواز یا احتیاط؟
بررسی جایگاه پول دیجیتال «بیت کوین» در نظام پولی و احکام فقهی آن