سوره ی یس و الرحمن
چرا سوره یس به قلب قرآن و سوره الرحمن به عروس قرآن معروف است؟ دلیلش چیست؟
با سلام دوست عزیز!
1- سوره مباركه “یس” از سوره های مكی است، و به قلب قرآن معروف شده است، و آن هم به خاطر روایتی است كه هم از طریق شیعه و هم از طریق اهل سنت در فضیلت این سوره نقل شده كه: «إن لكل شیء قلبا و قلب القرآن یس» یعنی البته برای هر چیزی قلبی است و قلب قرآن سوره یس است. (وسائل الشیعه، ج 6، ص247 – ثواب الاعمال، ص 110 – الدرالمنثور، ج 5، ص 256)
و شاید یكی از فلسفه هایی كه باعث شده تا این سوره چنین نامی بگیرد محتوای آن سوره است كه شامل مسائل بنیادین اعتقادی است. این سوره سه محور اساسی و مهم « توحید، نبوت و معاد » را با الفاظ بسیار رسایی بیان كرده است. در ضمن بلاغت هم بسیار چشمگیر و محسوس است. این هم می تواند دلیل این نامگذاری باشد.
2- در سوره “الرحمن” از آنجا كه تكرار آیه شریفه «فبأى آلاء ربكما تكذبان» آن هم در مقطع هاى كوتاه، آهنگ جالب و زیبائى به این سوره مباركه داده ، و از طرف دیگر وقتی این آهنگ زیبا با محتواى شیوا و جذاب سوره آمیخته مى شود و جاذبه خیره كننده اى پیدا مى كند؛ جا دارد كه پیغمبر گرامى اسلام (ص) در باره این سوره بفرمایند: “لكل شى ء عروس و عروس القرآن سورة الرحمن جل ذكره” یعنی براى هر چیزى عروسى است، و عروس قرآن سوره الرحمن است.
قابل توجه اینكه واژه عروس گرچه در زبان فارسى به خصوص زن اطلاق مى شود، ولى در فرهنگ عرب به مرد و زن هر دو مادام كه در مراسم عروسى هستند اطلاق مى گردد.
و از آنجا كه مرد و زن در چنین مراسمى در بهترین و زیباترین حالات و كاملترین احترامات قرار دارند این واژه به موجودات بسیار زیبا و گرامى اطلاق مى شود.