مهدویت در صحیحین نیست
اگر احادیث مهدویت از نظر سند صحیح هستند پس چرا در کتب صحیح بخاری و صحیح مسلم از آن سخنی به میان نیامده است؟
پاسخ:
اوّلا، کتاب صحيح بخاري و صحيح مسلم، شامل تمام روايات صحیح اهل سنت نيست. حتی حديث غدير هم كه با 250 سند از 120 راوي نقل شده است و از نظر محدثین اهل سنت از احادیث متواتر است در کتاب صحیح بخاری و صحیح مسلم نقل نشده است. ابن حجر عسقلاني که خود از علمای اهل سنت است به نقل از بخاری میگوید: «من همه رواياتي را كه در نزد من صحيح بود، در كتابم نياورده ام تا كتابم طولاني و زياد نشود»[1]. ابن حجر در کتاب دیگری از بخاری نقل میکند: «من صد هزار روایت صحیح را حفظ کردهام»[2] این در حالی است که مجموع روایات صحیح بخاری از 7000 روایت کمتر است، بنابراین بخاری بیش از 93000 روایت صحیح را نقل نکرده است. وقتی او اعتراف میکند که همۀ روایات صحیح را در کتاب خود نیاورده است، نباید انتظار داشت که حتما می بایست روایات مهدویت در این کتاب آمده باشد.
ثانیا، هچ یک از علمای حدیث شناس اهل سنت اعتقاد ندارند که شرط صحت یک روایت آن است که در صحیح مسلم و صحیح بخاری آمده باشد.
ثالثا، بر اساس برخی از شواهد، بعضی از روایات در نسخه های قدیمی تر صحیح مسلم و صحیح بخاری وجود داشته است، اما در چاپهای جدید حذف شده است. ابن حجر هيثمي از دانشمندان اهل سنت مي گويد: «روایت «المهدی هو الحق و هو من ولد فاطمه؛ مهدی حق است و او از فرزندان فاطمه است» را مسلم در صحیح مسلم نقل کرده است»؛ اما این روایت امروزه در کتاب صحیح مسلم وجود ندارد. متقي هندي از دیگر علماي بزرگ اهل سنت نیز، همین مطلب را نقل کرده است.[3]
[1]. ابن حجر عسقلانی، تعليق التعليق ، دار الکتب العلمیه، بیروت، 1408 ق، جلد 5 ، ص 420.
[2]. این حجر عسقلانی، الفتح الباری، بیروت، دار المعرفه، 1379 ق، ص 488.
[3]. ر. ک: متقی هندی، کنز العمال، ج 14، ص 264.