پژوهشگاه امام صادق (ع) تجربهی نزدیک به چهل سال را پشت سر خودش دارد.
22 آبان, 1398نشست تخصصی میان مرکز تدوین متون پژوهشگاه علوم اسلامی امام صادق (ع) و اداره نقد و تدوین محتوای کتب درسی معاونت تبلیغ حوزۀ علمیه قم
22 آبان, 1398به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه، نشست علمی«منطق مدیریت رهبر معظم انقلاب در اداره کشور» با حضور دکتر سعدالله زارعی در پژوهشگاه علوم اسلامی امام صادق علیه السلام برگزار شد.
رییس مؤسسه مطالعات راهبردی اندیشهسازان نور پس از ابراز خرسندی از حضور در جمع اساتید و پژوهشگران پژوهشگاه علوم اسلامی امام صادق علیه السلام و تشکر از مسئولان برگزاری نشست علمی بیان داشتند: من احصاء ناقصی از منطق مدیریت رهبر انقلاب در اداره کشور انجام دادهام، ولی به نظر بنده در اداره کشور حداقل میتوان به پنج عنصر اساسی مد نظر رهبر انقلاب در اداره کشور پرداخت البته ممکن است با دقت بیشتر موارد بیشتری را احصا نمود.
در ادامه ایشان به تشریح این پنج عنصر پرداختند که به شرح زیر است:
اول، عنصر رشد؛ نظر مقام معظم رهبری این است که ما بایستی بهعنوان دولتمردان، مدیران و رهبران روشی را اتخاذ کنیم که این روش منجر به رشد جامعه باشد و بعد هم در بیاناتشان توضیح میدهند که مثلاً از آنجایی که یکی از جنبههای اصلی هویت انسان اختیار انسان هست، نتیجه حکومت اسلامی گسترش اختیار انسان باشد، گسترش آزادیهای انسان باشد، هرچه از حکومت اسلامی میگذرد مردم باید آزادی بیشتری پیدا کنند. براساس این منطق که اختیار گوهری است که خداوند متعال به بشر داده است و حکومت اسلامی حتماً به این عنصر بهعنوان یک عنصر مثبت نگاه کند و در راستای توسعهاش تلاش کند.
عنصر دوم، عنصر قانون؛ ایشان خیلی روی این مسئله تأکید دارند. در سیره عملی ایشان هم دیدهاید که ایشان روی این مسئله چقدر تأکید دارند که قانون بایستی مبنا باشد و نه سلیقههای فردی، مقام معظم رهبری میفرماید هیچ مصلحتی در جمهوری اسلامی بالاتر از اجرای قانون نیست و لذا هر وقت که در برابر قانون و ساختارهای قانونی کسانی پیشنهادات یا نظراتی و یا تقاضاهایی داشتهاند، ایشان این تقاضاهای خارج از قانون را رد کردهاند و از این جهت میتوانیم واقعا بگوییم که ایشان در کشور قانون مدارترین هستند، همانطور که میدانید هر چه مسئولیت بزرگتر باشد اختیارات بیشتری نیز نیاز هست به این معنا که اداره کشور به مراتب اختیارات بیشتری از اختیارات در حوزه مؤسسات و غیره نیاز دارد و اگر بنا باشد کسی مصلحت بداند که برای کارش کاری خارج از قانون انجام دهد. طبیعتاً اولاً باید مقام معظم رهبری چنین نگاهی نسبت به مسئله داشته باشند. ولی انصافاً هر از گاهی این قوانین برای ایشان دشواریهای زیادی درست میکند در این حال جانب قانون را میگیرند.
عنصر سوم، عدم تمرکز است. ایشان بشدت با تمرکز مخالف هستند و معتقدند که اسلام با تمرکز سازگار نیست به این معنا که قدرت در جامعه حول محور یک فرد و یا یک نهاد بچرخد. مقام معظم رهبری میفرمایند این با اسلام سازگاری ندارد با رشد انسان سازگاری ندارد. و بنابراین نبایستی در جامعه اسلامی این تمرکز چه در حوزه اقتصاد بهصورت تکاثر ثروت و چه حوزه مدیریت به صورت تمرکز مسئولیتها در یک نفر، ایشان میفرمایند که بایستی عدم تمرکز وجود داشته باشد، و مقام معظم رهبری معتقدند که باید عقل جمعی و اصل مشورت در کارها در جریان داشته باشد.
عنصر چهارم، اسلام؛ اینکه قوانین، روابط و رفتارها باید برخاسته از اسلام و دین باشد، البته نه به شکل متظاهرانه به شکلی که از آن اسلام فهمیده شود.
عنصر پنجم، راهبردی کار کردن، ایشان با کارهای بی ریشه، بی اساس و کارهایی که منطقش معلوم نیست و کارهایی که با کارهای دیگر چفت نیست مخالف است. ایشان میفرمایند که این کارها باید در یک منظومهای انجام بشود که اجزا دست به دست هم بدهند و هم پوشانی داشته باشند. روی این مسئله بسیار تأکید دارند که کارها راهبردی، اصولی، اساسی، با چشم انداز ، نقشه راه و توأم با فکر راهبردی انجام بگیرند.
در انتها نشست علمی با پرسش و پاسخ حاضران به اتمام رسید.