کرسی ترویجی نقد کتاب «موج چهارم جنگ نرم» برگزار میشود.
۳۰ خرداد، ۱۳۹۷image
۳۰ خرداد، ۱۳۹۷کتاب «جریان شناسی تفکر التقاطی در ایران معاصر» نوشته جناب آقای دکتر آیت مظفری می باشد.
در این کتاب آمده است :
در تاریخ معاصر ایران از قاجاریه تا امروز همچون پیش از آن، جریان های فکری مختلفی فعال بوده اند. برخی از این اندیشه ها ریشه در وحی الهی داشته و پاره ای دیگر از افکار بشری تراویده اند. اما شکل سومی نیز وجود داشته و آن، ترکیبی از وحی الهی و افکار بشری بوده است. اندیشه سوم را التقاط نامیده اند. زیرا التقاط، به معنای برچیدن، چیزی از موضعی، از جایی گرفتن است. التقاطی نیز به معنای فرد، گروه، اندیشه یا مکتبی است که دربردارنده عناصر مختلفی از آرا، عقاید و روش یا آمیزه ای از چند روش و مکتب است که معمولا سنخیت محتوایی و ارزشی ندارند. مکتب التقاطی افکاری اخذ شده از آرای گوناگون است.
به گروهی از فلاسفه قدیمی که از هر مکتب فلسفی، نظریه و قولی را اخذ کرده و از مجموع آن ها فلسفه ای پدید آورده بودند، التقاطیون می گفتند.
روشن است که پدیده التقاط مختص دوران قدیم نیست، بلکه در دوره معاصر نیز شاهد این جریان در نحله های مختلف هستیم. چنان که در قرآن آمده است ( آیه ۱۵۰ سوره نساء) پدیده التقاط و التقاطیون در صدر اسلام نیز وجود داشته است. برخی از کسانی که حاضر نبودند اسلام را به مثابه دین کامل و جامع بپذیرند، به شهادت وحی الهی، می گفتند به پاره ای از اسلام و قرآن ایمان می آوریم و بخشی دیگر از آن کافر می شویم و انکار می کنیم. نکته مهم و اساسی در این باره چنان که قرآن کریم هم به صراحت بیان کرده، اراده و تلاش این گروه در جست و جوی راه سومی است که نه این است و نه آن. آنان از این دو راه «پذیرش کامل اسلام» یا «نفی کامل آن»، پی مکتبی التقاطی بودند که نشئت گرفته از تمایلات، هوس ها یا خواسته های عقلانی بشری آنان بوده است. جالب اینجاست که وحی الهی، ماهیت این گروه را که به ظاهر از اهل کتاب بودند، افشا می کند و آنان را در حقیقت کافر می داند(نساء آیه ۱۵۱)
این کتاب به جریان شناسی تفکر التقاطی در ایران معاصر طی چند بخش می پردازد:
نخست در بخش اول، جریان شناسی التقاط در عصر قاجار در دو قسمت مورد توجه قرار می گیرد، یکی از ابتدای حاکمیت قاجار تا انقلاب مشروطه یعنی تا ۱۲۸۵ و دیگری از انقلاب مشوطه تا ابتدای حاکمیت رضاشاه (پهلوی اول) یعنی تا ۱۳۰۴ شمسی فرآیند شکل گیری جریان التقاطی، نمادها، نمودها و اثار آن، گرایش های مختلف تفکر التقاطی در این دوران، مبانی فکری و اصول التقاطیون این عصر، برجسته ترین رهبران و روش های این جریان، از مباحثی است که به آن پرداخته شده است
در بخش دوم به جریان شناسی افکار التقاطی در عصر پهلوی اختصاص دارد. این بخش نیز طی دو قسمت مطرح می شود. ابتدا تفکرها، گرایش ها و رهبران التقاطی و مبانی فکری آن ها در زمان پهلوی اول یعنی رضاشاه(۱۳۰۴-۱۳۲۰ش) و سپس همین مباحث در زمان پهلوی دوم، محمدرضاشاه(۱۳۲۰-۱۳۵۷ش) مورد توجه قرار می گیرد. بررسی، تحلیل، تطبیق و نقد گرایش های التقاطی این دوره با مبانی اسلام اصیل نیز ( در حد وسع)، قسمت دیگری از این مباحث این بخش خواهد بود.
بخش سوم کتاب به جریان شناسی اندیشه های التقاطی در عصر جمهوری اسلامی ایران (۱۳۵۷-۱۳۹۳ش) اختصاص دارد. در این بخش نیز فرایند شکل گیری افکار التقاطی، رهبران و انواع اندیشه های التقاطی در دوره حاکمیت جمهوری اسلامی ایران بررسی می شود.
برای تهیه این کتاب با انتشارات زمزم هدایت به آدرس: قم، خیابان شهید فاطمی(دور شهر)، نبش کوچه سوم، پلاک ۸۱، نمایشگاه و فروشگاه کتاب انتشارات زمزم هدایت مراجعه نمایید یا با شماره ۰۲۵۷۷۳۰۷۳۵ و ۰۹۱۰۲۰۴۲۰۷۱ تماس حاصل فرمایید.