پژوهشگاه علوم اسلامی امام صادق علیهالسلام یکی از بهترین پژوهشگاههایی است که در تراز انقلاب اسلامی در عرصه علم، دانش و پژوهش فعال است.
18 بهمن, 1400کتاب صوتی با کاروان حسینی – جلد اول
23 بهمن, 1400در این نشست، حجتالاسلاموالمسلمین حمید نگارش بیان داشت: توجه ما معطوف به پژوهشهایی است که در تحقق تمدن نوین اسلامی نقش دارند. واژۀ تمدن دارای تعاریف متعدّدی است. میتوان گفت آن نقطۀ ثقلی که همۀ تعاریف به آن توجه کردند «پیشرفت علمی» است.
سخنان مقام معظم رهبری مدظلّهالعالی -که بارها دربارۀ تمدّن نوین اسلامی سخن گفتهاند- نشان میدهد تمدّن معنای فراگیری دارد. طبق یک تعریفی که حضرت آقا دارند، تمدن اسلامی، تمدنی است که با شاخصههای ایمان، علم، اخلاق، مجاهدت مداوم، اندیشۀ پیشرفته و اخلاق والا همراه است و در تمدن اسلامی باید به چهار رکن، دین، عقلانیت، علم و اخلاق توجه ویژه کرد. ایشان توجّه ویژهای به رکن اخلاق و معنویت در تمدن اسلامی دارند و در جایی میفرمایند ما در تمدن اسلامی و نظام مقدس جمهوری اسلامی که به سمت آن حرکت میکند این را هدف گرفتیم که دانش باید همراه معنویت باشد؛ پس وقتی سخن از تمدن اسلامی مطرح میشود طبیعی است که آموزههای دینی محوریت پیدا میکند. در این راستا باید به این نکته توجّه نمود که ما پیشینهای تمدّنی داریم که با ظهور اسلام رقم خورده است.
یک تعبیری در بحثهای پژوهشی مطرح است که هر چه هدف مهمتر باشد پژوهش هم مهمتر و حساستر است. اگر سخن از تحقق تمدن نوین اسلامی است طبیعی است که پژوهشهای پیرامون آن باید بسیار حیاتیتر و اثربخشتر باشند و بتوانند ایفای نقش کاملی داشته باشند. بههرحال ما باید به سمت نوآوری برویم؛ چراکه نوآوری از مقوّمات پژوهش است. از تأکیدات حضرت آقا این است که مراقب باشید خط دینی گم نشود؛ ایشان تعبیر صریحی دارند که ما در مقولۀ علوم انسانی پیشرفتی نداشته و حرکت خوبی نکردهایم؛ ما باید بکوشیم به سمت فعالیتهای پژوهشی همافزا برویم. باید میان مجموعههای شورای عالی انقلاب فرهنگی، وزارت علوم، پژوهشگاهها، اساتید و پژوهشگران همافزایی صورت گیرد و هستههای پژوهشی تشکیل و بازخوردگیری شود.
در پایان باز تکرار و تأکید میگردد که باید با کار اجتهادی قوی، معارف نقلی را خوب بشناسیم و از آنها خوب دفاع کنیم و با تسلط بر مبانی دینی، به نظریهپردازی و کشف حقیقت بپردازیم تا بتوانیم در تراز تمدن نوین اسلامی گام برداریم.