نشست علمی «روششناسی علوم انسانی اسلامی با تمرکز بر حوزۀ دفاع و امنیت»
14 تیر, 1402جامعنگری، نقطه قوت پژوهشگاه
18 مرداد, 1402به گزارش روابطعمومی پژوهشگاه: به همت مرکز متون کتاب «جمعیت و فرزندآوری» به قلم علیرضا صداقت در انتشارات زمزم هدایت پژوهشگاه علوم اسلامی امام صادق علیهالسلام در دو فصل «فرزندآوری» و «جمعيت» منتشر شد.
بررسي مقولة «کنترل جمعيت» از جنبههاي گوناگوني لازم مينمايد؛ از سويي، بحرانهاي ناشي از کثرت جمعيت و کمبود امکانات مادي و معنوي برخي را واداشته تا بر اين ايده تکيه زنند که تنها راه نجاتْ بهرهگيري از روشهاي کنترل و درنتیجه، کاهش رشد جمعيت است، و از سوي ديگر، گروهي نهتنها افزايش جمعيت را موجب پديد آمدن چنين بحرانهايي در جهان نميدانند، بلکه آن را عامل اصلي پيشرفت و توسعة مادي و معنوي جامعه در عرصههاي گوناگون ميشمارند. از ديدگاه اين گروه، نگاه کاهشگرايانه و توصيه به حداقل زادوولد ـ که مشرقزمين بهويژه کشورهاي اسلامي نيز بدان دچار شدهاند ـ نبايد با غفلت از پيامدهاي منفياش در ابعاد اخلاقي، اجتماعي، صنعتي و توسعة اقتصادي و تنها به اميد کسب آرامش و آسايش زودگذر زندگي مورد اهتمام و تبليغ قرار گيرد.
در اين ميان، به نظر ميرسد رويکرد اسلام دربارة کنترل جمعيت به سبب ضرورت حفظ و بقاي نسل و افزايش جمعيت مسلمانان رويکردي ميانه و در مسير اعتدال است؛ بايد زمينة تربيت فرزندي صالح و سالم فراهم باشد تا افزايش جمعيت، در سطح کلان، توسعة علمي و معنوي جامعه را درپي داشته باشد.
کتاب «جمعیت و فرزندآوری»، به قلم علیرضا صداقت در انتشارات زمزم هدایت پژوهشگاه علوم اسلامی امام صادق علیهالسلام در دو فصل فرزندآوری و جمعيت منتشر شده است که هر فصل شامل پنج درس است. در فصل اول کتاب، به عناوینی ازجمله ترغیب دین به فرزندآوری، فرزندآوری؛ شاخص زن ایدئال، تسهیل در امر ازدواج، فرهنگسازی و زمینهسازی برای فرزندآوری و پاسخ به شبهات پرداخته شده است.
در بخش دوم، مواردی همچون جمعیت از دیدگاه اسلام، جمعیت قبل و بعد از انقلاب اسلامی، خطرهای رشد منفی جمعیت، راهبردهای غرب برای کاهش جمعیت مسلمانان و راهبرد اسلام در جهت افزایش جمعیت مورد بررسی قرار گرفته شده است.
در اين درسها، بحث فرزندآوري و جمعيت با روندي منطقي تحليل شده تا ياوري براي سخنوران و مدرسان در کشاکش اين بحث باشد.