نشست هماندیشی پژوهشگاه علوم اسلامی امام صادق علیهالسلام و مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان قم
17 دی, 1401نشست توجیهی همایش علوم انسانی اسلامی دفاعی–امنیتی
19 دی, 1401به گزارش روابطعمومی پژوهشگاه: کرسی علمی_ترویجی روش تولید علوم انسانی قرآن بنیان، با حضور اعضای هیئتعلمی و پژوهشگران پژوهشگاه علوم اسلامی امام صادق علیهالسلام با ارائه حجتالاسلاموالمسلمین رضا لک زایی و حججاسلام، دکتر حمید نگارش و دکتر محسن مهاجرنیا بهعنوان ناقد در سالن شهید تهرانی مقدم برگزار شد.
حجتالاسلاموالمسلمین رضا لکزایی، دربارۀ روش تولید علوم انسانی قرآنبنیان با تأکید بر بیانیۀ گام دوم انقلاب گفت: دربارۀ علوم انسانی مسائل مختلفی مطرح است که از یک حقیقت خبر میدهند و آن ایناستکه مشکلی وجود دارد و یکی از راهحلهای رفع این مشکل رجوع به قرآن کریم است. وی معتقد است؛ علوم انسانی که موضوع آن فعل انسان است در مقابل علوم تجربی که موضوع آن فعل خداست قرار دارد و ما وقتی پدیدهای را بررسی میکنیم، این پدیده مخلوق خداست و از این حیث که مخلوق خداست مورد بررسی قرار میگیرد و میشود دانش تجربی.
لک زایی دراینباره گفت: وقتی پای فعل و اراده انسان به میان میآید، اراده میتواند الهی یا غیر الهی باشد. وی درباره جایگاه قرآن در علوم انسانی رایج در دانشگاهها گفت: رویکردی که در دانشگاهها راجع به قرآن وجود دارد، رویکردی تغافلی است و به دنبال جوابها به سراغ قرآن نمیروند و غفلت میکنند.
این پژوهشگر قرآنی خاطرنشان کرد: در اندیشۀ رهبر معظم انقلاب مدظلهالعالی، انس با قرآن غیر از علم با قرآن است و ایشان به انس و تدبر در قرآن تأکید دارند که زمینهساز تولید علوم انسانی قرآن بنیان است. لک زایی با استناد به آثار رهبر معظم انقلاب مدظلهالعالی، «روش تطبیق» را راهکار مناسبی برای تولید علوم انسانی قرآن بنیان دانست. او دراینباره گفت: وقتی میخواهیم پدیدهای را در حوزه علوم انسانی تحلیل کنیم، روش تطبیق به ما کمک میکند تا در مسائل مختلف به تشخیص درستی برسیم. این پژوهشگر علوم قرآنی افزود: تطبیق یعنی اول باید مطلب را که ممکن است مسائل تاریخی، اجتماعی یا نظریات و مفاهیم باشد، فهمید و در وهله بعد مورد مطابقت با قرآن که لازمهاش انس، تدبر و در نظر داشتن مقصد نزول قرآن است، انجام داد. او با استناد به کتاب طرح کلی اندیشه اسلامی در قرآن، نظر رهبر انقلاب را مطرح و میگوید: اعتراف میکنیم که آنچه ما میفهمیم یکهزارم از معارف عمیق قرآن نیست، آنچه میتوانیم تطبیق و توضیح دهیم خیلی کمتر از آن چیزی است که در واقعیت ممکن است انجام بگیرد. وی در پایان به ذکر مثالهایی دراینباره پرداخت. در ادامه هم ناقدان و برخی از حضار نکاتی را مطرح کردند.