علت اصلی دشمنی آمریکا با ایران چیست؟
آیا تا به حال فکر کردهاید که چرا آمریکا تا این حد به دنبال براندازی جمهوری اسلامی ایران است؟
تامس پرل موتر
برای فهم این موضوع، ابتدا باید نگاهی به دیدگاههای برخی از تحلیل گران آمریکایی بیاندازیم. یکی از این تحلیلگران، تامس پرل موتر، معتقد است که آمریکا باید در ایران پایگاههای داخلی ایجاد کند و نیروهای مخالف جمهوری اسلامی را سازماندهی کند.
هدف
هدف اصلی او این است که آمریکا ایران را از نظر روانی و ایدئولوژیک مهار کند، چون تنها راه برای براندازی جمهوری اسلامی ایران، به گفته او، راهاندازی یک جنگ روانی روشن فکرانه است که به تغییر ماهیت جمهوری اسلامی و فرهنگ حاکم بر جامعه ایران منتهی شود. (1)
اما چرا آمریکا، زمانی که ایران هنوز درگیر مشکلات داخلی و نهادهای غیرمنظم است، همچنان با شدت به تلاشهای خود برای سرنگونی جمهوری اسلامی ادامه میدهد؟ چرا قبل از شکلگیری قوای سهگانه و ایجاد یک نظام سیاسی منسجم در ایران، غرب در تلاش است تا نیروهای خود را در داخل ایران سازماندهی کند و فضایی روانی در جامعه ایران ایجاد کند؟
آیا آمریکا که از پیشرفتهترین سلاحها و تجهیزات نظامی برخوردار است، از قدرت نظامی ایران جدید ترس دارد؟
این سوالات و بسیاری از پرسشهای دیگر، در گزارشهای کنت تیمرمن، یکی از اعضای برجسته سازمان سیا، پاسخ داده میشود. او در این زمینه میگوید:
«مشکل اصلی ما (آمریکا)، ماهیت اسلامی و ضدامریکایی رژیم ایران است. تا جمهوری اسلامی در ایران باقی بماند، تهدیدات از ناحیه اسلام و نگرشهای ضدامریکایی همیشه ادامه خواهد داشت.» (2)
در حقیقت، استعمار غرب نمیتوانست تحمل کند که اسلام حکومت را در دست بگیرد.
سید قطب، یکی از متفکران برجسته اسلامی، در این باره میگوید:
«اگر اسلام حکومت را در اختیار بگیرد، ملتها را احیا میکند و باعث تحول و دگرگونی در جوامع میشود. این باعث بیداری و آگاهی مردم میشود و بهطور طبیعی، آنها برای بیرون راندن استعمارگران به مبارزه خواهند پرداخت.» (3)
بر همین اساس، سیاستهای غرب در عصر حاضر بر این باور استوار است که «اسلام یا باید تغییرات ریشهای در خود ایجاد کند، یا باید از عرصه تاریخ بشری حذف گردد.» (4) این استراتژی از این رو طراحی شده که هیچگونه تهدیدی برای منافع غرب باقی نماند. افرادی چون برنارد لوئیس نیز با تحریف مفاهیمی همچون جهاد و انقلاب، این مفاهیم را به شورش و آشوب تبدیل کرده و به اعراب توصیه میکنند که در دوران انقلاب و آشوب، باید منفعل و خانهنشین باشند تا از خطرات قیام مسلمانان در امان بمانند. (5)
منابع
- حسن واعظی، استراتژی سلطه: تهدیدات؛ راهبردها؛ رسالت روشنفکران و آینده ایران، ص 75.
- مرتضى قمری وفا، براندازی در سکوت؛ آسیبشناسی دوران گذار به جامعه مردمسالار دینی (1380-1368)، تهران، کیهان، 1381، ص 129-130.
- سید قطب، ما چه میگوییم؟، ترجمۀ سید هادی خسروشاهی، قم، هجرت، ص 104.
- محمود زقزوق، الاستشراق والخلیفه الفکریه للصراع الحضاری، کتاب الأمة، بیروت، مکتبة الرساله، 1405ق، ص 97.
- ادوارد سعید، شرقشناسی، شرقی که آفریده غرب است، ترجمۀ اصغر عسگری خانقاه و حامد فولادوند، تهران، مؤسسۀ مطبوعاتى عطائی، 1361، ص 24-25.