استبراء از بول و استبراء از مني
همه مراجع (به جز مكارم): استبراء عمل مستحبي است كه مردها بعد از بيرون آمدن بول انجام ميدهند تا اطمينان پيدا كنند بول در مجرا نمانده است و آن داراي اقسامي است. بهترين آنها اين است كه بعد از قطع شدن بول، سه مرتبه با انگشت ميانه دست چپ از مخرج غائط تا بيخ آلت كشيده و بعد انگشت شست را روي آلت و انگشت پهلوي شست را زير آن گذاشته و سه مرتبه تا ختنهگاه بكشند و پس از آن سه مرتبه سر آلت را فشار دهند و استبراء از مني آن است كه بعد از خروج مني، بول كنند تا ذرات باقيمانده خارج شود. توضيح المسائل مراجع، م 72 و 348 ؛ وحيد، توضيح المسائل، م 73 و 354 ؛ دفتر: خامنه ای
آيةاللَّه مكارم: استبراء عمل مستحبي است كه مردها بعد از بيرون آمدن بول انجام ميدهند، به اين ترتيب كه چند مرتبه از بيخ آلت تا بالا، دست كشيده و قسمت بالا را چند مرتبه فشار دهند تا باقيمانده بول خارج شود، اما استبراء از مني آن است كه بعد از خروج مني، بول كنند تا ذرات باقيمانده خارج شود. توضيح المسائل مراجع، م 73.
تبصره 1. فايده استبرا از بول، اين است كه اگر آب مشكوكي بعد از آن خارج شود، پاك است و وضو را هم باطل نميكند؛ اما اگر استبرا نكرده باشد، بايد وضو را اعاده كند و محل را بشويد
فايده استبرا از مني، اين است كه اگر رطوبت مشكوكي از او خارج شود و نداند مني است يا يكي از آبهاي پاك، غسل ندارد و اگر استبرا نكند و احتمال دهد ذرات مني در مجرا باقي بوده و همراه بول يا رطوبت ديگري خارج شده، بايد دوباره غسل كند.
تبصره 2. براي زنها استبراء از بول نيست و اگر رطوبتي ببينند و شك كنند پاك است يا نه، پاك ميباشد و وضو و غسل او را هم باطل نميكند.