درمان حسادت (2 شهریور 1401)
راه درمان حسادت چیست؟
1ـ سعی کند بر خلاف آنچه حسد او را به سوي آن مي كشاند رفتار كند مثلاً وقتي حسد، انسان را نسبت به ديگران وادار به بدگويي مي كند، بايد خوبي هاي او را براي ديگران بازگو كند، صفات خوب او را خاطر نشان سازد و تا آن جا كه مي تواند از او تعريف و تمجيد نمايد.
2ـ اگر حسد انسان را به تكبر و خود پسندي وادار مي كند. نسبت به مردم متواضع و فروتن باشد.
3ـ موقعي كه حسد، انسان را به محروم ساختن نعمت از ديگران بر مي انگيزد، به فرد مورد حسد احسان كرده و به او نعمت عطا كند. لااقل به نفس خويش بفهماند كه اين شخص هم بنده خدا است و شايد خداوند به او نظر لطف دارد كه به او نعمت عطا كرده است.[1]
4ـ گاهي عامل حسادت، مربوط به عدم مراعات كردن عدالت بين فرزندان در محيط زندگي است. مثلاً والدين نسبت به بعضي از فرزندان مهر و نوازش بيشتري دارند و ديگري را از اين عواطف محروم مي كنند و اين خود باعث عقده حقارت و باعث پيدايش حسد در كودكان مي گردد؛ چنانچه داستان حضرت يعقوب و فرزندش يوسف – عليهما السلام- نمونه خوبي براي اين مسئله است.
براي پيشگيري و آلوده نشدن اطفال به حسد و رذالت بايد از هر گونه بي عدالتي نسبت به آنان پرهيز نمود و بين آنان مساوات برقرار كرد. همان طور كه پيامبر اكرم(عليه السلام) فرمودند: «در كار بخشش ميان فرزندان خويش عدل و مساوات را كاملاً مراعات كنيد.»[2]
5ـ شخص مبتلا به حسد بايد قدري فكر كند كه آيا حسد ورزيدن نسبت به ديگران مي تواند، آن نعمت را از ديگران بگيرد؟ در حالي كه خداوند آنچه را براي كسي مقدّر فرموده به او خواهد بخشيد.
6- دعا كردن و خواستن خير از خداوند براي آنكه به او حسد مي ورزد به از بين بردن حسادت كمك مي رساند.
نتيجه همه اين كارها آن خواهد بود كه انسان به حقايق پي ببرد و نسبت به مردم مخالفتي نداشته باشد، ريشه حسد در دل او كاملاً خشك گرديده و سرانجام، از درد و رنجي كه به واسطه حسادت در وجود او رخنه كرده، رهايي يابد.
خلاصه
1. ذکر صفات نیک طرف بجای بدگویی
2. تواضع بجای تکبر
3. بهرمند کردن طرف مقابل از نعمت بجای آرزوی از دست رفتن نعمت
4. پرهیز از بی عدالتی بین فرزندان و همکاران و … که باعث ایجاد حسادت بین آنان می گردد.
5. تفکر درباره این که این نعمت از جانب خداست و حسد ورزیدن باعث از بین رفتن نعمت او نمی شود.
6. دعا و طلب خیر برای کسی که نسبت به او حسادت می کند
[1] . موسوي الخميني، روح الله، چهل حديث، ص 113.
[2] . قال رسول الله-صلي الله عليه وآله وسلم-: “ساوُوا بَيْنَ اَوْلادِكُمْ في الْعَطيّةِ.” نهج الفصاحه، ص 366.
برگرفته از: سایت پاسخ