چه کسانی علیه ایران به جنگ ترکیبی اقدام می کنند؟
پاسخ:
مهاجمان اصلی این جنگ، محور غربی، عربی و عبری و ایرانی وابسته و ضد انقلاب هستند.
الف) غرب
امریکا بازیگر اصلی در جنگ ترکیبی علیه ایران است. یکی از اقدامات آنها برای تهاجم ترکیبی، اتحاد و ائتلاف بین اپوزیسیونهای مختلف و معارض ایران اعم از سلطنتطلبان، جمهوریخواهان، تجزیهطلبان قومی و گروههای معاند مذهبی و هماهنگ کردن راهبردها و تاکتیکهای آنها بر ضد جمهوری اسلامی ایران است.
امریکا راهاندازی رسانههای فارسیزبان و بهکارگیری ضد انقلاب و مخالفان ایران در این رسانهها و مدیریت رسانههای فارسیزبان برای برخورد هماهنگ و همافزا را برعهده داشته است. شبكهسازى به عنوان يكى از فرايندهاى اصلى در طراحى و مديريت موفق براندازى نرم در راهبرد امريكا در قبال جمهورى اسلامى ايران بهشمار مىآيد.
گرچه دولتهای غربی مانند فرانسه، آلمان، انگلیس و کانادا در کنار امریکا در جنگ ترکیبی علیه ایران نقشآفرین هستند، اما در این بین، انگلیسیها که همواره در کنار امریکا بودهاند، نقش ویژه و کلیدی در این جنگ دارند و بسیار حرفهای عمل میکنند. بهرهگیری این کشور از جنگ روانی با ابزار رسانه علیه ایران سابقه زیادی دارد.
یک نمونه اشغال ایران در سال 1320 است
که ابتدا با عملیات روانی، خطر فعالیت جاسوسان آلمانی در ایران را بزرگنمایی نمودند و سپس قوای خود را وارد ایران کردند. در زمینهسازی این اشغال، لمبتون، وابسته مطبوعاتی سفارت انگلیس در تهران، از طریق تهیه گفتارها و تفسیرهایی که از برنامۀ فارسی «بی.بی.سی» لندن پخش میشد جایگاه محوری داشت و تقریباً تمامی مطالبی که علیه شخص رضاشاه در شهریور سال 1320 از برنامه فارسی بیبیسی پخش شد، توسط لمبتون تهیه و به بی.بی.سی مخابره میشد.[1] هماکنون شبکه بی.بی.سی برنامهریزی خود را برای 170 میلیون مخاطب فارسی زبان با بهرهگیری از 150 خبرنگار، 150 نیروی فنی و 50 نیروی اداری و با تمرکز بر بیش از صد دفتر خبری در دنیا طراحی نموده[2] و به شدت علیه ایران فعالیت میکند.
ب) رژیم صهیونیستی
این رژیم نیز همۀ امکانات سختافزاری، نرمافزاری و مغزافزاری خود را در این تهاجم ترکیبی علیه ایران بسیج کرده است. مأموریت یگان نظامی 8200 این رژیم،[3] یکی از اقدامات نرمافزاری علیه ایران بهشمار میآید. گفته میشود در این یگان حدود پانصد زن و مرد که همگی به زبان فارسی مسلط بوده و در زمینۀ علوم کامپیوتری نیز بین آنان هکرهای ماهری وجود دارد که روزانه فقط پشت کامپیوتر مینشینند و به تولید پیامها و ارسال آن به مرتبطین خود در داخل و خارج کشور میپردازند. به طور مثال یکی از توئیتهای این مرکز برای ایرانیها این است: «من رقص دختران هندو را از نماز پدر و مادرم بیشتر دوست دارم. چون آنها از روی عشق میرقصند و اینها از روی عادت نماز میخوانند!!»[4] ارتش مجازی «هازبارا»[5] ظرفیتی دیگری است که تلاش دارد افکار عمومی ایران را مهندسی نماید.
پ) عربستان سعودی
نقش سعودیها بهویژه از زمان محمد بن سلمان نیز در این جنگ ترکیبی قابل توجه است. این کشور نیز با همۀ ابزارهای سخت و نرم در راستای راهبرد مهار و فروپاشی ایران نقشآفرینی میکند. سعودیها در حوزۀ سختافزاری و نرمافزاری رسانهها برای تأثیرگذاری بر افکار عمومی مردم ایران سرمایهگذاری هنگفتی را انجام داده است.
این کشور با تأسیس مرکز سایبری موسوم به «مرکز اعتدال» که مقر مرکزی آن در شهر ریاض است، با مأموریت طراحی و اجرای عملیات روانی و ناآرام کردن محور مقاومت و ایران پا به پای محور غربی و عبری عمل میکند.[6] یکی از شواهد عمل ترکیبی این نوع مراکز در هجمه علیه ایران، پشتیبانی گسترده اندیشکدهها و سرویسدهندههای بزرگی چون فیسبوک، توئیتر و گوگل از این مرکز است،
به گونهای که این سرویسدهندهها، پایش و تحلیل محتواهای سفارش داده شده را به صورت انبوه و یا موردی برای این مرکز انجام میدهند. یکی از عملیاتهای مهم مرکز اعتدال از ابتدای تأسیس، راهبری اغتشاشات خیابانی و تخریب اعتماد عمومی به نظامهای حاکم در لبنان، عراق و ایران در سالهای 1397 و 1398 در بستر شبکههای اجتماعی بوده است.[7]
محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی
به موازات راهبرد ترامپ و نتانیاهو گفته بود: «ما جنگ را به داخل ایران میکشانیم.»[8] در هر صورت، تلاشهای سعودیها در چهار حوزۀ سیاسی، اقتصادی، نظامی و رسانهای برای مغلوب کردن نظام جمهوری اسلامی ایران به پررنگترین شکل ممکن ادامه دارد.
ت) ضد انقلاب و مخالفان
این محور از سلطنتطلب گرفته تا منافقین، ملیگراها، مارکسیستها و سبزها، بهائیان و دیگر فراریان ضد انقلاب و… بهمثابه پیادهنظام مثلث غربی، عربی و عبری عمل میکنند. مهمترین مأموریت این محور در جنگ ترکیبی، مشورتهای تخصصی از شرایط ایران به بازیگران اصلی جنگ ترکیبی، مدیریت رسانهای جنگ شناختی، روانی، نفوذ و جاسوسی و موجسواری بر مشکلات داخل کشور است.
هر یک از گروهها و شخصیتهای ضد انقلاب خارجنشین با انگیزهها و تاکتیکهای مختلف به تناسب ظرفیتهایی که دارند، دارای نقشهایی در ذیل راهبردهای مثلث مزبور هستند. به عنوان نمونه عملکرد منافقین نشان میدهد که در این جنگ مأموریت چندمنظورهای برعهده دارد. در واقع از زمانی که این گروهک تروریستی با هواپیماهای مسافربری امریکایی به آلبانی منتقل شد، با حمایتهای مالی و دیپلماتیک دولتهای غربی بهویژه امریکا، انگلیس، رژیم صهیونیستی و سعودیها تمام قد علیه ایران فعالیت میکنند.
یکی از مراکز مهم عملیات آنها علیه ایران
در یک زمین ۳۴ هکتاری در قلب آلبانی است که امریکاییها به این گروهک هدیه داده و با دلارهای سعودیها، مجهز به همۀ امکانات مورد نیاز آنها برای جنگ شناختی علیه ایران شده است. شبکۀ الجزیره در گزارشی نشان داد چگونه گروه تروریستی سازمان منافقین عمدتاً در کمپهایی مجهز در آلبانی با استفاده از شبکههای اجتماعی بر افکار عمومی مردم ایران و مردم جهان تأثیر مىگذارد. ۱۰۰۰ تا 1500 تن از اعضای این گروه تروریستی برای مدیریت دهها هزار حساب کاربری فعاليت مىکنند که با دستورالعملهای مشخصی سازماندهی میشوند.
آنها در این مأموریت، در کمپ آلبانی هزاران حساب مجازی را با نرمافزارهای روباتی و به صورت خودکار مدیریت میکنند.[9] دولتمردان امریکایی مانند جان بولتون ارتباط بسیار نزدیکی هم با منافقین دارند.
جان بولتون دیدارهای متعدد با مریم رجوی، و حضور و سخنرانی در برخی از برنامههای عمومی این گروه داشت. بولتون تابستان سال 1397 در گردهمایی سازمان مجاهدین وعده داد «تا قبل از سال ۲۰۱۹م، ما که اینجا هستیم، در تهران جشن خواهیم گرفت.»[10] امریکاییها و سایر دولتهای محور جنگ ترکیبی بر روی سلطنتطلبها هم حساب ویژهای باز کردند.
این جریان از پشتیبانیهای اطلاعاتی و امنیتی و مالی امریکا، انگلیس و صهیونيستها و دلارهای نفتی سعودیها ارتزاق میکند. انجمن پادشاهی ایران که با نام تندر نیز شناخته میشود، یکی از گروهکهای سلطنتطلب تروریستی است که برای بیثباتسازی در داخل ایران ساخته شد و پس از چند سال وزارت اطلاعات موفق شد جمشید شارمهد، رهبر این گروهک و مدیر رادیو تندر را طی «عملیاتی پیچیده» در تاریخ ۱۱ مرداد ۱۳۹۹ دستگیر نماید.
منابع
[1]. محمود طلوعی، «در آیینه زمان»، مجله بخارا، ش 80، فروردین و اردیبهشت 1390، ص 637.
[2]. رضا سيفپور، «کارکردهای بی.بی.سی فارسى در جنگ نرم علیه ایران»، مؤسسۀ مطالعات و پژوهشهای سیاسی، دسترسى در: http://bcir.pchi.ir/show.php?page=contents&id=9758.
[3]. «پس از نیروی هوایی این رژیم، بزرگترین واحد ارتش رژیم صهیونیستی واحد 8200 است. مأموریت شنود، رمزگشایی از کدهای رایانهای، جنگ و دفاع سایبری، ساخت انواع بدافزارها و هر آنچه که در حوزۀ جاسوسی و جمعآوری اطلاعات و یا ضربهزدن به سایر کشورها با استفاده از تجهیزات فنی امکانپذیر است را انجام میدهد. با آغاز موج بیداری اسلامی در منطقۀ غرب آسیا، ورود به فضای شبکههای اجتماعی به مأموریتهای واحد 8200 اضافه میشود و این واحد، جاسوسی از ایمیلها، فیسبوک، توییتر و سایر شبکههای اجتماعی را در دستور کار خود قرار میدهد. هماکنون صدها تن از اعضای این بخش از واحد 8200، در پوشش کاربران فضای مجازی در کشورهای مختلف جهان، مشغول شایعهپراکنی، ترور شخصیتی رهبران مستقل جهان، ایجاد درگیریهای مذهبی و سیاسی و… هستند» (خبرگزاری تسنیم، «واحد ۸۲۰۰؛ سریترین یگان اطلاعات نظامی اسرائیل»، دسترسى در: https://www.tasnimnews.com/fa/news/1397/03/13/1737650، ۱۳ خرداد ۱۳۹۷).
[4]. «مأموریت بهائیت، برپايی جنگ روانی بر ضد ایران است»، دسترسى در: https://montazer.ir/content، 1 تير 1395.
[5]. Hasbara.
[6]. «مأموریت بهائیت، برپايی جنگ روانی بر ضد ایران است»، همان.
[7]. خبرگزاری فارس، «نقش مرکز اعتدال سعودی در بحرانهای منطقهای و بینالمللی»، دسترسى در: https://www.farsnews.ir/news/001183، 16 آذر ۱۳۹۹.
[8]. آفتابنیوز، «بازتاب اظهارات ضدایرانی وزیر دفاع ریاض علیه تهران»، دسترسى در: https://aftabnews.ir/fa/news/443021، ۱۳ ارديبهشت ۱۳۹۶.
[9]. خبرگزاری میزان، «در کمپ آلبانی هزاران حساب مجازی را با نرمافزارهای روباتی و به صورت خودکار مدیریت میکنند»، دسترسى در: https://www.mizan.news/fa/news/484903، ۲۵ دی ۱۳۹۷.
[10]. بی.بی.سی فارسی، «واکنش سخنگوی شورای نگهبان ایران به سمت تازه جان بولتون»، دسترسى در: http://www.bbc.com/persian/iran-43516505، 3 فروردین 1397.